FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljanski komentator: Brijunski susret vlada "sadržajno nejak"

LJUBLJANA,11. lipnja(Hina) - Iako proglašen važnim znakom sve boljeklime u odnosima dviju država brijunski sastanak slovenske i hrvatskevlade u sadržajnom je smislu bio "nejak", a izjava o izbjegavanjuincidenata makar "formalno-pravno najmanje obvezujuća" u cijelom jepaketu potpisanih sporazuma zapravo "sadržajno od velikog značenja",piše u komentaru od subote ljubljanski list "Dnevnik".
LJUBLJANA,11. lipnja(Hina) - Iako proglašen važnim znakom sve bolje klime u odnosima dviju država brijunski sastanak slovenske i hrvatske vlade u sadržajnom je smislu bio "nejak", a izjava o izbjegavanju incidenata makar "formalno-pravno najmanje obvezujuća" u cijelom je paketu potpisanih sporazuma zapravo "sadržajno od velikog značenja", piše u komentaru od subote ljubljanski list "Dnevnik".

"Kad dvije države o međusobnim odnosima koji su opterećeni dugogodišnjim i teško rješivim problemima nemaju informacije što bi ih mogle ponuditi zainteresiranoj laičkoj javnosti, uvijek je dobrodošao protokolaran sastanak na vrhu. Tako nešto priređeno je na Brijunima i to u obliku nesvakidašnje diplomatske prakse jer takav sastanak nije bilo potrebno sazivati da bi se potpisao paket sporazuma koji su ionako morali već davno biti potpisani", piše Zoran Senkovič.

Što se tiče izjave o izbjegavanju incidenata, ona je - iako formalno-pravno neobvezujuća - od velike važnosti jer se njome pokušava izvesti pritisak na nižu državnu i lokalnu razinu kako bi se barem u vrijeme turističke sezone suzdržali od emocija i djelovanja na svoju ruku", ocjenjuje se u komentaru ljubljanskog lista.

Pred susret se, tvrdi Senkovič, pojavila i pukotina u slovenskoj vladajućoj koaliciji jer se pokazalo da Janez Podobnik i njegova Pučka stranka raspredanjem o referendumu na kojemu bi Slovenci odlučivali o ulasku Hrvatske u EU pokušava zabiti "nož u leđa" Janšinoj koaliciji.

Uhićenjem Podobnika, kojemu je nakon lanjskog izgreda na Plovaniji dosuđena mandatna kazna koju nije platio, Hrvatska bi dokazala da je pravna država, ali bi takav potez razbio stvorenu iluziju kako topli vjetar na Brijunima može otopiti led koji se nakupio u odnosima Zagreba i Ljubljane, završno primjećuje ljubljanski komentator.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙