FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Geldofov koncert za Afriku "suviše anglosaksonski"

LONDON, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski umjetnik DamonAblarn kritizirao je u petak Live 8, koncert za pomoć Africi svogakolege Boba Geldofa, kao "suviše anglosaksonski" projekt.
LONDON, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski umjetnik Damon Ablarn kritizirao je u petak Live 8, koncert za pomoć Africi svoga kolege Boba Geldofa, kao "suviše anglosaksonski" projekt.

Dvadeset godina nakon Live Aida, koncerta na kojemu je okupio glazbenike za pomoć gladnima u Etiopiji, irski rocker Geldof najavio je koncerte u Londonu, Parizu, Rim, Berlinu, Edinburghu i Philadelphiji ne bi li svjetske čelnike iz najrazvijenijih zemalja pritisnuo da ne zaborave siromašni crni kontinent kada budu razgovarali o svjetskim projektima na godišnjem skupu u Škotskoj.

Kritičari, međutim, zamjeraju Geldofu što nije uključio dovoljan broj crnačkih, a poglavito afričkih izvođača u londonski spektakl.

"To je previše anglo-saksonski" projekt, rekao je pjevač Albarn za BBC. "Ako priređuješ zabavu u korist nekih ljudi, onda im valjda ne zalupiš vrata pred nosom - jer time samo razvijaš ideju da je Afrika stvar za sebe".

Albarn, frontman skupine Blur, kazao je da neće sudjelovati na Live 8, a manjak afričkih i crnačkih izvođača u projektu ocijenio je "propustom" organizatora.

"Live 8 nimalo nas ne približava Africi", rekao je ocijenivši da se organizatori prema kontinentu ponašaju kao "prema umirućem, bolesnom, malaksalome mjestu".

Jedini crnački izvođači su američki rapper Snoop Dogg i Ms Dynamite iz Britanije, dok iz Afrike kao jedina megazvijezda stiže senegalski pjevač Youssou N' Dour.

Za londonski koncert glavni su najavljeni aduti Paul McCartney, Madonna, Elton John i U2.

Geldof, kojega novinari zovu "Sv. Bob" jer je 1985. organizirao koncert za gladne u Etiopiji, branio je zamisao obrazloženjem da su umjetnici sudionici Live 8 najpoznatiji u zemaljama članicama G8 (skupine osam industrijski najrazvijenijih) i kao takvi najbolji izbor da prikupe novac i pritisnu svjetske vođe.

Midge Ure, jedan od organizatora kazao je da Live 8 uporno pokušava afričke umjetnike dovesti u središte zbivanja, poglavito za koncert u Edinburghu zakazan za 6. srpnja, četiri dana prije ostalih.

Međutim, Rueters prenosi riječi jednog od glazbenih menadžera koji objašnjava da su se organizatori vodili praktičnom idejom da angažiraju izvođače čija će imena prodati maksimalan broj karata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙