FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imovinske kartice lani u roku nije predalo barem 350 dužnosnika

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Barem 350 državnih dužnosnika nije do20. kolovoza 2004. predalo imovinske kartice, iako ih je na toobvezivao Zakon o sprječavanju sukoba intersa, upozorio je danassaborski zastupnik i prvi predsjednik Povjerenstva za odlučivanje osukobu interesa Antun Kapraljević.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Barem 350 državnih dužnosnika nije do 20. kolovoza 2004. predalo imovinske kartice, iako ih je na to obvezivao Zakon o sprječavanju sukoba intersa, upozorio je danas saborski zastupnik i prvi predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Antun Kapraljević.

Iako Zakon o sprječavanju sukoba interesa predviđa sankcije za dužnosnike koji u roku ne predaju imovinsku karticu, oni nisu kažnjeni nego su traženi da to učine, rekao je Kapraljević na okruglom stolu o sprječavanju sukoba interesa u organizaciji Transparency Internationala Hrvatska (TIH).

"Batina je u raju izrasla pa mislim da smo je trebali uporabiti", kazao je Kapraljević, dodavši da je presretan što više nije na čelu Povjerenstva.

Sadašnji predsjednik Povjerenstva Josip Leko ustvrdio je da bi bilo najbolje kad bi rad tog tijela bio otvoren za javnost. Na taj bi se način, smatra, smanjio broj prijava kojima se želi diskvalificirati političare, a samo Povjerenstvo dobilo bi prolaznu ili neprolaznu ocjenu u javnosti.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović iznio je rezultate istraživanja provedenog 2003. i 2005., odnosno prije i nakon donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Po tom istraživanju koje je na uzorku od tisuću ispitanika za TIH provela agencija GfK, 94 posto ispitanih smatra da dužnosnik za vrijeme obavljanja dužnosti treba dati podatke o imovinskom stanju. U dvije godine udvostručio se, pak, broj ispitanika (58 posto) koji bi korumpirane političare smijenili i doživotno im zabranili bavljenje politikom uz novčanu ili zatvorsku kaznu.

Na raspravi su sudjelovali i stručnjaci iz zemalja regije koji se bave problematikom sukoba interesa.

Sudionicima se obratio i finski veleposlanik u Hrvatskoj Ilpo Manninen. Finska je po podacima Transparency Internationala već treću godinu zemlja s najnižom razinom korupcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙