FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demekas: Deficit što više približiti 3,7 posto BDP-a

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska bi Vlada što prije trebalapoduzeti mjere koje bi omogućile da se proračunski deficit što višepribliži cilju od 3,7 posto BDP-a, te se koncentrirati na četiripodručja - mirovina i njihove indeksacije, zdravstva, subvencija idržavnih potpora, kao i privatizacije, savjeti su i preporuke MisijeMMF-a koje je danas iznio šef Misije Dimitrije Demekas.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska bi Vlada što prije trebala poduzeti mjere koje bi omogućile da se proračunski deficit što više približi cilju od 3,7 posto BDP-a, te se koncentrirati na četiri područja - mirovina i njihove indeksacije, zdravstva, subvencija i državnih potpora, kao i privatizacije, savjeti su i preporuke Misije MMF-a koje je danas iznio šef Misije Dimitrije Demekas.

Misija je, nakon 10-dnevnog boravka u Zagrebu i razgovora o ostvarivanju važećeg stand by aranžmana Vladi ostavila niz preporuka. O tim preporukama Vlada treba donijeti zaključke u iduća dva-tri tjedna i priopćiti ih MMF-u, bilo putem MMF-ovog stalnog predstavnika u Hrvatskoj, bilo posjetom Washingtonu, kazao je Demekas na konferenciji za novinare.

Nakon što su u posljednjih šest mjeseci održani dvoji izbori, Demekas je poručio da je sada vrijeme ekonomije. To nije poruka samo Vladi, nego svima, rekao je, dodajući da mora postojati dogovor i suglasje o ekonomskoj politici i mjerama koje će se poduzeti. "Za određene mjere, posebno politički teške i zahtjevne mora postojati suglasnost svih snaga, jer bez obzira na tko je u vladi te se mjere moraju provesti", kazao je.

Uz pozitivne rezultate vezano za smanjenje deficita tekućeg računa platne bilance, te stabiliziranje vanjskog duga, Demekas ističe da je ostvarenje proračuna u prvim mjesecima ove godine dosta slabo, zbog nižih poreznih prihoda od očekivanih, te zbog neprovođenja revizije indeksacije mirovina.

Vladi MMF savjetuje da što prije poduzme mjere kako bi se što je više moguće približila planiranom deficitu opće države od 3,7 posto BDP-a u ovoj godini. Naš je savjet približite se najviše što možete. Samo po sebi nije bitno koliki će to biti postotak, nego koje će mjere biti poduzete, važno je da to budu kvalitetne mjere koje će imati dalekosežne učinke, istaknuo je Demekas.

Poručuje kako se formula za usklađivanje mirovina mora promijeniti, te da je to i uključeno u ovogodišnji proračun. "Ne razumijem političke stranke koje su glasale za proračun, a sada se protive indeksaciji mirovina", kazao je.

Vezano za povrat duga umirovljenicima, MMF očekuje detalje o Fondu za povrat duga, a preporučuje i da dionice koje u njega budu uključene odmah ne budu na tržištu, da u početnom razdoblju otplata duga bude postupna, te da se dionicama upravlja pažljivo i profesionalno.

Demekas je izrazio zadovoljstvo velikim razumijevanjem što treba poduzeti u području zdravstva, te ponovio kako su subvencije i državne potpore u Hrvatskoj puno više nego u drugim zemljama EU.

Vidjeli smo plan koji Vlada ima za to područje, on je dobar, ali se ne provodi zbog dva opterećenja - brodogradnje i željezara. Sada je zaista vrijeme da se donese srednjoročni plan za rješavanje ta dva područja, poručio je, navodeći željeznicu kao primjer kako se problemi mogu rješavati ako postoji volja.

Ocijenio da je napredak postignut i kod privatizacije, ali da ostaje privatizacija Croatia osiguranja, te preostalog državnog udjela u Ini i HT-u.

Na upit o najavama promjena u poreznom sustavu, Demekas ističe kako su neke promjene nužne u procesu usklađivanja s EU, a odnose se na trošarine i PDV koji, kaže, "ne može imati nultu stopu za neke proizvode".

Vezano pak za direktne poreze - oporezivanje dohotka i dobiti, kaže da je prerano reći kada će se ići u tu reformu, da te promjene treba pažljivo pripremiti i da ih ne očekuje u idućih nekoliko tjedana.

Porezna reforma u Hrvatskoj treba se fokusirati na porezna opterećenja na rad, socijalne doprinose koji su visoki. Sustav poreza za poduzeća treba pojednostaviti, eliminirati izuzeća, ističe Demekas.

Govoreći o flat tax-u, podsjeća kako ga mnogi kritiziraju jer misle da nije pravedan, jer ljudi s nižim prihodima plaćaju poreze po stopi kao i oni s višim prihodima. No, dodaje da postoji i način da se to riječi, pa je npr. Slovačka kada je uvela linearni porez definirala iznos prihoda koji ne podliježe oporezivanju.

Šef Misije MMF-a je istaknuo kako podržavaju politiku HNB-a, njene mjere kojima se nastoji ograničiti inozemno zaduženje banaka.

No, opisuje to slikovito kao balon koji se, kada se stisne na jednom kraju, napuše na drugom kraju. Te mjere su djelotvorne, ali kratkoročne, kazao je, ističući kako je ključno pitanje deficita, a to je područje na koje HNB ne može djelovati.

Bitno je pitanje deficita, ne da li se država zadužuje na domaćem, a ne na inozemnom tržištu, kazao je, dodajući da ako se država zadužuje na domaćem tržištu banke su te koje izlaze na inozemno i zadužuju se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙