FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina smišlja imena za pande diplomate

PEKING, 6. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Službeni Peking smišlja imena zadvije pande koje je prošlog mjeseca ponudio Tajvanu u znak pomirenja ipoboljšanja odnosa s tim otokom što se 1949. građanskim ratomodvojio od matične zemlje kojoj se ne žuri vratiti.
PEKING, 6. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Službeni Peking smišlja imena za dvije pande koje je prošlog mjeseca ponudio Tajvanu u znak pomirenja i poboljšanja odnosa s tim otokom što se 1949. građanskim ratom odvojio od matične zemlje kojoj se ne žuri vratiti.

"Ako ne odaberemo imena koja bi bi bila prihvatljiva za Tajvan, dar ne bi imao smisla", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva za šume.

Prihvatljiva imena za dvije divovske pande koje žive u rezervatu Wolong u Sečuanu bila bi "Tuan Tuan" i "Yuan Yuan" što bi moglo zajedno tvoriti ime "tuan yuan", odnosno u prijevodu "ponovno ujedinjenje" ili "sastanak".

"Imena trebaju održavati nježnost pandi i izraziti želju za ponovnim ujedinjenjem Tajvana i kontinenta", rekao je glasnogovornik a prenio u ponedjeljak China Daily.

Druga imena u razmatranju su "He He" i "Ping Ping" koja bi činila "mir" ili "Ai Ai" ili pak "Guo Guo" za "domoljublje".

Diplomacija pandi bila je u Kini vrlo aktivna 70-ih godina, pa su te životinje, kojih je sve manje, bile poklonjene Sjedinjenim Državama i Japanu u vrijeme približavanja i uspostave diplomatskih odnosa s Pekingom.

Kina je Tajvanu na dar obećala pande u svibnju kada je u posjet Pekingu stigao šef tajvanske oporbe, nacionalistički čelnik Lien Chan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙