FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: slao prijeteća pisma jer je uživao u uznemiravanju javnosti

ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Prijetnje napadima navodneterorističke mreže "Racija politike" pokazale su se lažnima, a izaprijetećih pisama koja su nedavno primili neki hrvatski mediji idržavne institucije stajao je 19-godišnji nezaposleni mladić, koji jeto radio jer je uživao u uznemiravanju javnosti, izvijestila je danaspolicija.
ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Prijetnje napadima navodne terorističke mreže "Racija politike" pokazale su se lažnima, a iza prijetećih pisama koja su nedavno primili neki hrvatski mediji i državne institucije stajao je 19-godišnji nezaposleni mladić, koji je to radio jer je uživao u uznemiravanju javnosti, izvijestila je danas policija.

"Uhićeni mladić B.B. priznao je da stoji iza prijetećih pisama, a kao razlog naveo je zadovoljstvo koje je osjećao zbog uznemiravanja građana i zbog njihova javnog objavljivanja", izjavio je načelnik Uprave kriminalističke policije Željko Cvrtila na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Na upit je li riječ o osobi sa psihičkim problemima, Željko Cvrtila je odgovorio kako će se to utvrditi u daljnjoj istrazi. Nije želio otkriti identitet osumnjičenika koji je, kako je rečeno, uhićen sinoć oko 22 sata u Zagrebu, no rekao je da je riječ o nezaposlenome 19-godišnjaku koji živi s roditeljima i do sada nije evidentiran u policiji. Istaknuo je kako zasad nema naznaka da je osumnjičeni imao pomagača, no ima pokazatelja da je pisao i slao prijeteća pisma i na druge adrese, među ostalim i stranim veleposlanstvima u Hrvatskoj koja su prijetnje primila početkom ove godine.

Rečeno je da je mladić u policiji priznao kazneno djelo, ali ne u nazočnosti odvjetnika te to priznanje zato ne može biti dokaz na sudu.

"Uprkos tomu, imamo dovoljno dokaza protiv njega", zaključio je Željko Cvrtila, dodajući kako te dokaze mogu potkrijepiti mnogobrojna vještačenja i, primjerice, tragovi printanja pisama.

Na upit kako je policija otkrila mladića, Željko Cvrtila nije konkretno odgovorio. Rekao je kako je na slučaju radila posebna policijska ekipa koja se koristila i uslugama "nekih drugih službi", no nije rekao kojih.

Čelnik Krim-policije rekao je da je u dogovoru s tužiteljstvom odlučeno da se mladića kazneno prijavi samo za širenje lažnih i uznemirujućih glasina, a ne i za prijetnje. Objasnio je, naime, da su prijetnje u pismima bile općenite, te da nisu bile usmjerene na neku određenu osobu. Za kazneno djelo za koje se mladić sumnjiči predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci.

Podsjetivši da su prvo prijeteće pismo neki mediji te Vlada i Ured predsjednika Republike dobili početkom svibnja, zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak ocijenio je da je policija "u relativno kratkom vremenu otkrila autora".

Drugo pismo navodne terorističke mreže "Racija politike" mediji su dobili krajem svibnja.

Mladića se sumnjiči i da je jučer s dva mjesta u Zagrebu poslao e-mail poruke Hini u kojima "Racija politike" prijeti da će u sljedećih 48 sati izvesti terorističke akcije u Hrvatskoj, a na meti će biti željeznička pruga ili spomenik. Nakon svih provjera i nakon što je otkrivena adresa s koje je pošiljatelj jučer ujutro poslao poruku, uredništvo Hine je ocijenilo da sadržaj prijeteće poruke nije vjerodostojan pa ga nije niti objavilo u svojoj emisiji. O svemu je obaviještena policija, koja je sinoć u Zagrebu uhitila sumnjivca.

Policijski čelnici su najavili da bi osumnjičenik danas kasno poslijepodne trebao biti priveden istražnome sucu zagrebačkoga Županijskog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙