FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso protiv novih pregovora o europskome ustavu

BRUXELLES/MESSINA, 4. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Europskekomisije Jose Manuel Barroso u subotu se usprotivio mogućnostiponovnoga otvaranja pregovora o ustavu Europske unije nakon što su gaprošlotjednim referendumima Francuska i Nizozemska odlučno odbacile.
BRUXELLES/MESSINA, 4. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u subotu se usprotivio mogućnosti ponovnoga otvaranja pregovora o ustavu Europske unije nakon što su ga prošlotjednim referendumima Francuska i Nizozemska odlučno odbacile.

"Taj je tekst veoma osjetljiv kompromis koji je godinama sastavljan", rekao je Barroso u talijanskome gradu Messini, a objavio je njegov ured u Bruxellesu.

U Messini su ministri vanjskih poslova izvorne Europske zajednice za ugljen i čelik 1. i 2. lipnja prije pedeset godina odlučili raspravljati o integracijama i na drugim područjima. Ti su razgovori vodili do Rimske povelje 1957. iz koje je poslije nastala Europska unija.

Veoma je teško zamisliti kako bi se mogao naći nov kompromis jer su i građani Francuske i Nizozemske ustav odbili iz posve različitih razloga, piše agencija dpa.

Nakon toga odbijanja Europa mora izbjeći ideološki rat između tržišnoga kapitalizma i socijalne države, rekao je Barroso, a prenosi Reuters.

"Sada nam treba inteligentna sinteza tržišta i države koja će Europi suočenoj s globalizacijom pomoći da pobijedi, a ne izgubi", rekao je.

"Nužno je da ovaj trenutak iskoristiti za postizanje novoga konsenzusa. Komisijina je zadaća da omogući taj konsenzus... i da izbjegne sukob između različitih modela ili shvaćanja Europe".

EU mora izbjeći ideološki rat u kojem se zagovornici slobodnoga tržišta sukobljavaju s pristašama socijalne države, rekao je Barroso i naglasio da nijedan od tih modela ne nudi odgovor za europske probleme.

Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini upozorio je da se ne dozvoli "zamrzavanje" europskog ustava.

"Ne možemo dozvoliti da se tekst ustava zamrzne i onda u tišini sahrani", rekao je Fini. Istodobno je, međutim, upozorio da se ne pribjegava brzopletim rješenjima koja bi mogla imati teške posljedice po Europu. Protiv nesigurnosti koja pogađa gospodarstvo i postignutu razinu socijalnih prava, ne može se boriti kratkoročnom političkom izolacijom koja podrazumijeva ponovo podizanje granice ili povratak starim valutama, istaknuo je Fini. Time je indirektno kritizirao talijanskog ministra rada Roberta Maronija koji se u petak izjasnio za povratak Italije liri.

"Euro je garancija stabilnosti i vjerodostojnosti u Europi i prije svega Italiji. Moramo se oduprijeti iskušenju da se predamo destruktivnom ponašanju", rekao je Fini. "Ru je snažna i solidna, sa strukturiranim pravilima i sigurnim mehanizmima", zaključio je talijanski ministar vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙