FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF kritizira ruske planove povećanja potrošnje

MOSKVA, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ruska odluka o povećanjuovogodišnje proračunske potrošnje za 12,5 posto doprinijet će daljnjemubrzanju već rastuće inflacije što bi moglo ugroziti gospodarski rast,objavio je Međunarodni monetarni fond u Moskvi.
MOSKVA, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ruska odluka o povećanju ovogodišnje proračunske potrošnje za 12,5 posto doprinijet će daljnjem ubrzanju već rastuće inflacije što bi moglo ugroziti gospodarski rast, objavio je Međunarodni monetarni fond u Moskvi.

"Veliko povećanje izdataka previše će popustiti proračunsku politiku" , rekao je Poul Thomsen, čelnik MMF-ove inspekcije u Rusiji.

"Labavljene fiskalne politike u vrijeme kada potražnja privatnog sektora značajno nadmašuje potencijalni gospodarski rast pretvorit će se u veći inflatorni pritisak", rekao je Thomsen dodavši da bi to moglo "dugoročno naštetiti rastu".

Ruska vlada odobrila je u četvrtak povećanje potrošnje od 382,7 milijardi rubalja (13,5 milijardi američkih dolara) u proračunu za 2005. za socijalne potrebe.

Na odluku da se trećina povećanja potrošnje financira novcem iz stabilizacijskog fonda utemeljenog na prihodima od nafte gleda se kao na udarac zagovornicima ekonomskog liberalizama u vladi, uključujući ministra financija Alexei-ja Kudrina i kao na daljnji poticaj inflaciji. Potrošačke cijene porasle su 6,4 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Po riječima Thomsena, vladin cilj da održi inflaciju na 8,5 posto tijekom godine je "vrlo izazovan". "Inflacije neće biti jednoznamenkasti broj. Pa i 10,5 i 11 posto bit će uspjeh", rekao je.

Thomsen je kazao da je Rusija napravila "vrlo ograničen napredak u strukturnim reformama" izvan bankarskog i socijalnog sektora. Stabilizacijski fond, koji je 1. svibnja iznosio ukupno 31 milijardu dolara, stvoren je od prihoda od rekordno visokih cijena nafte. Kudrin stalno inzistira da se taj novac iskoristi za otplatu inozemnih dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙