FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt Transeuropskog naftovoda poprima jasnije obrise

BEOGRAD, 1. lipnja 2005. (Hina/APA) - Međudržavni odbor Rumunjske,Hrvatske i Srbije i Crne Gore sastat će se u srijedu kako biraspravljao o napredovanju projekta gradnje Transeuropskog naftovodakoji će povezati rumunjsku Constanzu s talijanskim Trstom (CPOT).
BEOGRAD, 1. lipnja 2005. (Hina/APA) - Međudržavni odbor Rumunjske, Hrvatske i Srbije i Crne Gore sastat će se u srijedu kako bi raspravljao o napredovanju projekta gradnje Transeuropskog naftovoda koji će povezati rumunjsku Constanzu s talijanskim Trstom (CPOT).

Projekt je pokrenut 2002., financira ga Europska unija a na petom sastanku međudržavnog odbora bit će nazočni i predstavnici Slovenije i Italije.

Po studiji američkog konzorcija Hill naftovod koji će godišnje transportirati 60 milijuna tona nafte trebao bi biti završen do 2011. a troškovi gradnje procijenjeni su na 2,4 milijarde dolara.

Predstavnici američke kompanije ukazat će na sastanku na potrebu izrade temeljite analize za sve zemlje sudionice u projektu, što je u slučaju Rumunjske već učinjeno.

Temelj novog naftovoda bio bi postojeći Jadranski naftovod koji povezuje Pančevo u Srbiji i Crnoj Gori s hrvatskim Omišljem. Potrebno je izgraditi tek nove krakove naftovoda duljine 427 kilometara od Pančeva do Pitestija u središnjoj Rumunjskoj, te od Omišlja i Trsta.

Po mišljenju stručnjaka novi bi naftovod predstavljao izuzetno povoljnu mogućnost za transport kaspijske nafte u smjeru zapadne Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙