FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravio otvaranje naftovoda Baku-Ceyhan

WASHINGTON,25. svibnja(Hina) - Sjedinjene Države su u srijedu "toplopozdravile" otvaranje naftovoda Baku-Tbilisi-Cayhan koji će prekinutidugogodišnji monopol Rusije na izvoz nafte s Kaspijskog jezera nazapadna tržišta.
WASHINGTON,25. svibnja(Hina) - Sjedinjene Države su u srijedu "toplo pozdravile" otvaranje naftovoda Baku-Tbilisi-Cayhan koji će prekinuti dugogodišnji monopol Rusije na izvoz nafte s Kaspijskog jezera na zapadna tržišta.

Novi naftovod koji započinje u Bakuu, Azerbejdžan i ide preko Tbilisija u Gruziji do luke Ceyhan u Turskoj službeno je pušten u pogon u srijedu u Bakuu.

"Sjedinjene Države su dugo podržavale ovaj povijesni projekt kao središnji dio energetskog koridora istok-zapad", rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Naftovodom dugačkim 1.760 kilometara, vrijednim 4 milijarde dolara će se isporučivati milijun barela sirove nafte dnevno zaobilazeći Rusiju. Naftovodom će prolaziti oko jedan posto svjetske proizvodnje nafte.

BTC naftovod će ojačati suverenitet i napredak Azerbejdžana i Gruzije i jače ih integrirati u međunarodnu tržišnu ekonomiju, rekao je Baucher.

Istodobno, rekao je glasnogovornik State Departmenta, naftovod će "unaprijediti naš zajednički cilj razvijanja mnogostrukih izvoznih ruta nafte i plina".

Naftovod BTC isplaniran je prije deset godina uz pomoć Sjedinjenih Država koje su željele prekinuti monopol Rusije na izvoz nafte koja se vadi na području Kaspijskog jezera.

Očekuje se da će s godišnjim kapacitetom od 50 milijuna tona postati glavni konkurent tradicionalnim izvoznim rutama za kaspijsku naftu koje prolaze kroz Rusiju.

"Naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan je veliki uspjeh za američki cilj povećavanja i diverzifikacije globalne energetske ponude", rekao je Boucher.

Britanski naftni div British Petroleum drži vodeći udio od 30 posto u konzorciju koji upravlja naftovodom. Drugi dioničari uključuju azerbejdžansku državnu tvrtku Socar, Unocal, Statoil, Tursku petrolejsku korporaciju, Eni, Total, Itochu, Inpex, ConocoPhillips i Amerada Hess.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙