FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snima se dokumentarac o slovenskom proljeću?

LJUBLJANA, , 1. lipnja 2005. (Hina) - O montiranom procesu protivJaneza Janše i njegovih prijatelja iz tjednika "Mladina", događajukoji je Ljubljančane prije 17 godina izveo na ulice i potaknuopolitički proces poznat kao Slovensko proljeće, možda će se napravitidokumentarni film.
LJUBLJANA, , 1. lipnja 2005. (Hina) - O montiranom procesu protiv Janeza Janše i njegovih prijatelja iz tjednika "Mladina", događaju koji je Ljubljančane prije 17 godina izveo na ulice i potaknuo politički proces poznat kao Slovensko proljeće, možda će se napraviti dokumentarni film.

Kako je javila slovenska komercijalna televizija POP-TV, tu je ideju u utorak, točno na 17. obljetnicu dana kad je današnji slovenski premijer bio uhićen pod optužbom da u novinama objavljuje tajne dokumente JNA, iznio Franci Zavrl, ondašnji urednik "Mladine", a danas vlasnik marketinške agencije "Pristup".

Zavrl, Janša i još dvojica iz skupine kojoj se 1988. sudilo na ljubljanskom vojnom sudu sastali su se u utorak u jednom ljubljanskom restoranu i pogledali kasetu s dokumentarnim snimcima koji tadašnje aktere, ali i prosječnog Slovenca, nostalgično podsjećaju na vrijeme kad su bili skoro dva desetljeća mlađi, puni zanosa i jedinstveni, makar se situacija tada nije činila nimalo ružičastom, a glavni optuženik izjavljivao da nije optimist i da se boji da će vlast u Jugoslaviji preuzeti vojska.

"Naš tadašnji protivnik danas je u Haagu i dobro je da je tako", rekao je Janša pred večeru sa Zavrlom i Davidom Tasičem s kojima je nekoć u "Mladini" objavljivao intrigantne tekstove o vojsci i njezinim namjerama.

Premijerovu pozivu na večeru odazvao se i nekadašnji zastavnik JNA Ivan Borštner kojega se sumnjičilo da "Mladinu" opskrbljuje zabranjenim materijalom. Danas je umirovljen i proučava indijsku filozofiju.

Suđenje spomenutoj četvorki suvremenici su po početnim slovima njihovih prezimena nazvali "Proces JBTZ", a tjednik "Mladina", koji je tada imao danas nezamislivu tiražu od 70.000 primjeraka, šalio se da taj akronim zapravo znači "J(osip)B(roz)T(ito)Z(agorac).

Zavrlova ideja je da dokumentarni film o slovenskom proljeću bude gotov do 2008. godine i prikazan na 20. obljetnicu procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙