FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata

ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Blagdan Majke Božje od Kamenitihvrata, zaštitnice Zagreba, proslavljen je večeras svečanomeuharistijom u katedrali, koju je predvodio generalni tajnik Sinodebiskupa iz Rima nadbiskup Nikola Eterović, te tradicionalnomprocesijom.
ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, proslavljen je večeras svečanom euharistijom u katedrali, koju je predvodio generalni tajnik Sinode biskupa iz Rima nadbiskup Nikola Eterović, te tradicionalnom procesijom.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je na početku mise darovao nadbiskupu Eteroviću bistu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, u spomen na ovaj dan.

U propovijedi je nadbiskup Eterović kazao da štovanje lika Majke Božje Kamenitih vrata, koji je danas bio izložen u katedrali, ukazuje na ukrijepljenost naše vjere, njezinu povijesnu dimenziju koja nas preko sadašnjosti usmjeruje budućnosti.

Ova proslava jedan je od zornih primjera dubokih kršćanskih korijena naše vjerske kulture. Vjera u Blaženu Djevicu pokrenula je niz događaja u Crkvi, a današnja svetkovina pokazuje da je Marija prisutna i u ovoj mjesnoj Crkvi, da je u njoj puk prepoznao svoju Odvjetnicu i Zagovornicu.

Koliki su se vjernici i ljudi dobre volje, rekao je Eterović, tijekom stoljeća njoj molili, povjeravajući najdublje tajne, moleći za postojanost vjere u trenutcima klonulosti, proseći dar ufanja u bespuću osobne i nacionalne povijesti. Preko Nje su zazivali snagu ljubavi prema Bogu i bližnjemu, kako bi odoljeli naletu raznih nekršćanskih svjetonazora. I danas, toliko je potrebna živa Kristova riječ, stanovnicima Zagreba, a i cijele domovine Hrvatske, čiji žitelji često izgledaju beznadni, rekao je Eterović, podsjetivši da je beznađe protivno našoj vjeri, jer je kršćanin pozvan živjeti u radosnoj nadi, tj. u nadi koja je izvor životne radosti.

Ta nada nije skrivanje od životnih teškoća, niti bijeg u utopiju, ona zahtijeva suočenje s realnim problemima čovjeka i društva, poručio je nadbiskup Eterović, istaknuvši da molitva daje strpljenje u nevolji, radosnu nadu, posebno u kušnji za postojanosti u ostvarenju ideala kršćanskog života.

Nakon mise održana je procesija s likom Majke Božje Kamenitih vrata, koja je okupila više od deset tisuća vjernika. Na završetku procesije kardinal Bozanić izmolio je molitvu predanja Majci Božjoj na Kamenitim vratima i tako zaključio ovogodišnju 274. proslavu Zaštitnice grada.

U misi je sudjelovao i apostolski nuncij Francisco-Javier Lozano, nadbiskup Marin Barišić, biskupi Slobodan Štambuk, Marin Srakić, Marko Culej, Ante Ivas i Ivan Milovan te pomoćni biskupi zagrebački i velik broj svećenika zagrebačkih župa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙