FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan: Francusko 'ne' je "izazov za cijelu Europu"

VATIKAN, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP) - 'Ne' koje su francuski biračiizrekli europskom ustavnom ugovoru "izazov je za cijelu Europu",objavio je u ponedjeljak Vatikanski radio.
VATIKAN, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP) - 'Ne' koje su francuski birači izrekli europskom ustavnom ugovoru "izazov je za cijelu Europu", objavio je u ponedjeljak Vatikanski radio.

Tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija mons. Aldo Giordano rekao je na pitanje Vatikanskog radija da sada treba "uzeti u obzir kulturni i politički šok" nastao nakon ovakva rezultata koji je, po njegovu mišljenju, posljedica "oprečnih razloga".

"Neki su u ugovoru vidjeli pogibelj za francusku svjetovnost, a neki u njemu nisu našli snažniju potvrdu, primjerice kršćanskih korijena", ocijenio je, dodavši da je i "gospodarska kriza" u Europi bila važan razlog za francusko odbacivanje ustava.

Takav rezultat "postavlja pitanje o europskom procesu", istaknuo je. Sada će trebati "iskoristiti prigodu i preispitati zamisao o Europi kako bismo shvatili kamo želimo ići i kako bismo vratili pravi sadržaj nekim vrijednostima koje zvuče pomalo šuplje".

"Na koncu, možemo se zamisliti nad nekim pitanjima koja je postavio ovaj referendum", kazao je. "Mislimo da će se europski projekt nastaviti i mi ćemo raditi u tom smislu", dodao je mons. Giordano.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Camillo Ruini rekao je u ponedjeljak u prigodi početka zasjedanja talijanskih biskupa da europski ustavni ugovor, a "često i konkretna politika zemalja članica Unije" pate od dviju slabosti: "nedovoljne svijesti o kršćanskim korijenima Europe i o istinskom humanizmu kojega je taj kontinent nositelj", kao i od nedovoljne sposobnosti da se "otvorimo budućnosti, što je sve nužnije zbog događaja koji se trenutačno zbivaju u svijetu".

Papa, koji je kasnije govorio na zasjedanju nije se očitovao o rezultatu francuskog referenduma, dok se službeno vatikansko glasilo L'Osservatore Romano ograničio na vijest da su francuski birači odbacili ustavni ugovor, bez komentara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙