FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balkanske zemlje o francuskom "ne" europskom ustavu

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Francusko "ne" europskom ustavuznači strože mjere za Rumunjsku i Bugarsku koje bi se EU-u trebalepriključiti 2007. godine, dok se ostale balkanske zemlje Hrvatska,Makedonija, BiH, Srbija i Crna Gora te Albanija nadaju da francuskoodbacivanje ustava nije znak umora od proširenja Unije koje bi moglousporiti njihovo dugogodišnje iščekivanje za priključenje tom bloku,pišu u ponedjeljak strane agencije.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Francusko "ne" europskom ustavu znači strože mjere za Rumunjsku i Bugarsku koje bi se EU-u trebale priključiti 2007. godine, dok se ostale balkanske zemlje Hrvatska, Makedonija, BiH, Srbija i Crna Gora te Albanija nadaju da francusko odbacivanje ustava nije znak umora od proširenja Unije koje bi moglo usporiti njihovo dugogodišnje iščekivanje za priključenje tom bloku, pišu u ponedjeljak strane agencije.

Rumunjska i Bugarska, koje su već potpisale ugovore o pristupanju Uniji, imaju pred sobom još dosta reformi koje moraju provesti, a i moraju dobiti odobrenje 25 drugih članica, što je postalo otežano nakon što su Francuzi u nedjelju na referendumu odbacili europski ustav, piše Reuters.

"Rezultati francuskog glasovanja pokazuju da smo došli u najtežu fazu procesa priključenja EU-u", kazao je bugarski ministar vanjskih poslova Solomon Pasi.

"To je faza u kojoj moramo dobiti 25 puta 'da' od 25 parlamenata zemalja članica. To je imperativ zbog kojeg bugarski put mora nastaviti s istim ritmom, s istim ciljem i u istoj brzini", dodao je Pasi.

Bruxelles je upozorio Bukurešt i Sofiju da će zaustaviti njihov ulazak u EU ako ne ispune sve tražene reforme.

Obje države moraju reformirati svoje nespretno pravosuđe i administraciju, boriti se protiv raširene korupcije, a francusko "ne", iako nije izravno vezano za proširenje, ne ostavlja puno mjesta za pogreške, upozorava Rumunjska.

"Francuski referendum mogao bi dovesti do povećanih zahtjeva prema Rumunjskoj u trenutku izrade procjene Europske komisije", kazala je glasnogovornica rumunjske vlade Oana Marinescu.

Analitičari pak procjenjuju da referendum vjerojatno neće zatvoriti vrata EU-a crnomorskim susjedima.

Što se pak tiče ostalih zemalja s područja bivše Jugoslavije i Balkana, čelnici tih država u ponedjeljak su bili na mukama pokušavajući uvjeriti svoje narode da francusko odbacivanje ustava ne znači da su i njima vrata EU-a zatvorena, naglašava Reuters.

Hrvatska, prva među zemljama na prostoru bivše Jugoslavije koja stoji u redu za ulazak u EU, nada se da će postati članicom do 2010.

"Politička volja za proširenjem nije upitna", ocijenila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, prenosi Reuters. "EU je jasno dala do znanja da vidi Hrvatsku kao dio europske obitelji", dodala je.

"Francusko "ne" neće utjecati na trend proširenja Unije", ocijenio je makedonski premijer Vlado Bučkovski. "Suprotno tome, to samo može ojačati Europljane da pronađu rješenje krize. Čineći to, EU se jedino tako može otvoriti prema drugima", dodao je.

"Zapadni Balkan nema razloga za depresiju i razočarenje jer nema promjene postojećih argumenata", ocijenio je pak ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

No neki se analitičari baš ne slažu s time. "Mislim da će francusko "ne" odgoditi planove za članstvom svih balkanskih država, uključujuči i Albaniju jer Europa mora rješavati vlastite probleme", smatra albanski analitičar Remzi Lani.

Beogradska profesorica prava Gordana Ilić pak ocjenjuje da je rezultat francuskog referenduma početak jedne mnogo introvertiranije Europe. "Unija će se sada baviti svojim problemima i manje se orijentirati prema istoku", rekla je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙