FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska primljena u članstvo EUROMET-a

VARNA, 28. svibnja 2005. (Hina) - U bugarskom gradu Varni u petaknavečer je završilo zasjedanje 19. generalne skupštine EUROMET-a nakojem je Republika Hrvatska, nakon višegodišnjeg nastojanja, primljenau redovno članstvo te organizacije.
VARNA, 28. svibnja 2005. (Hina) - U bugarskom gradu Varni u petak navečer je završilo zasjedanje 19. generalne skupštine EUROMET-a na kojem je Republika Hrvatska, nakon višegodišnjeg nastojanja, primljena u redovno članstvo te organizacije.

EUROMET je organizacija koja okuplja nacionalne mjeriteljske institute (NMI) zemalja Europske unije, EFTA-a i zemalja kandidata. Članica EUROMET-a je i Europska komisija. Misija EUROMETA jest razvoj nacionalnih mjernih standarda i metoda te razvijanje suradnje na području mjeriteljstva s ciljem razvijanja konkurentnosti europskkog gospodarstva te zaštite ljudi i okoliša.

Za članstvo u EUROMET-u potrebno je zadovoljiti vrlo visoke kriterije, koji između ostaloga uključuju dokumentirani sustav upravljanja kvalitetom i međunarodnu akreditaciju mjeriteljskih laboratorija. Hrvatska za sada ima međunarodno akreditirane laboratorije za mjerenje šest fizikalnih veličina: mase, gustoće, dužine, temperature, tlaka i sile. Ti su laboratoriji putem distribuiranog sustava okupljeni u Nacionalni mjeriteljski institut pri Državnom zavodu za mjeriteljstvo, čiji je ravnatelj dr. sc. Marijan Andrašec.

Na skupštini se raspravljalo o važnosti mjeriteljstva u gospodarstvu, ali i sve većoj potrebi razvijanja mjeriteljstva i mjernih metoda u području biomedicinskih i medicinskih znanosti, kontroli hrane te zaštiti okoliša. Metrologija okoliša područje je sve većeg interesa u EU, a Republika Hrvatska putem svojih laboratorija na javnim Institutima i fakultetima, ali i u privatnom vlasništu, već sudjeluje u nizu međunarodnih projekata vezanim uz uz tu problematiku.

Također, na Skupštini je, u sklopu izvješća o radu Tehničkih odbora, bilo riječi i o redefiniranju osnovne jedinice za masu. Kilogram je jedina jedinica međunarodnog sustava koja nije definirana preko fundamentalnih fizikalnih konstanti nego u odnosu na platinski etalon koji se čuva u Međunarodnom uredu za mjere i utege u Sevresu kraj Pariza. Masa toga etalona otprilike odgovara masi jedne litre čiste vode na temperaturi od cca 4 stupnja Celzija i uz standardni atmosferski tlak.

U budućnosti, kilogram će se definirati ili preko Avogadrovog broja ili, što je još vjerojatnije, preko Planckove konstante.

Slijedeća, jubilarna 20. skupština EUROMET-a održat će se u Beču. Na prijedlog hrvatskog delegata, Zdenka Franića, prihvaćeno je da mjesto održavanja 21. generalne skupštine godine 2007. bude Republika Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙