FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski i kineski premijer potpisali u Pekingu izjavu o daljnjoj suradnji

PEKING, 26. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ikineski premijer Wen Jiabao potpisali su u četvrtak u Pekinguzajedničku izjavu o daljnjoj suradnji Hrvatske i Kine i o jačanjupartnerskih odnosa, a u krugovima izaslanstava dviju vlada ocjenjujese da je najnovijim razgovorima na visokoj razini učinjen velikiiskorak u hrvatsko-kineskim odnosima.
PEKING, 26. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i kineski premijer Wen Jiabao potpisali su u četvrtak u Pekingu zajedničku izjavu o daljnjoj suradnji Hrvatske i Kine i o jačanju partnerskih odnosa, a u krugovima izaslanstava dviju vlada ocjenjuje se da je najnovijim razgovorima na visokoj razini učinjen veliki iskorak u hrvatsko-kineskim odnosima.

Premijeru Sanaderu priređen je, ispred Velike palače naroda odnosno zgrade kineskog parlamenta na trgu Tian An Menu, svečani doček, po protokolu predviđenom za službene posjete premijera ¨što uključuje počasne plotune, smotru i mimohod počasne garde. Kako bi se mogla organizirati svečanost u čast gostiju iz Hrvatske, veći dio Tian An Mena morao je biti prazan a trg je bio okićen hrvatskim i kineskim zastavama.

Premijer Sanader je nakon susreta s premijerom Wenom novinarima hrvatskih redakcija izjavio da su razgovarali o bilateralnim pitanjima kao i o suradnji u multilateralnim organizacijama.

Rekao je također da se obje strane zauzimaju za jačanje gospodarske suradnje i da su suglasne da treba prevladati zastoj nastao u proteklih deset godina. Sanader je naglasio da bi hrvatske tvrtke morale više izvoziti u Kinu i dodao da je bilo riješi o nekim zajedničkim projektima i o mogućnostima većih kineskih ulaganja u Hrvatskoj, a ponovno je aktualizirano pitanje Rijeke odnosno korištenja njene luke kao distribucijskog centra za kineske proizvode.

Osim izjave o suradnji koju su potpisala dvojica premijera, u njihovoj nazočnosti potpisani su još neki dokumenti.

Memorandum o suradnji malog i srednjeg poduzetništva potpisali su hrvatski veleposlanik u NR Kini Boris Velić i predstavnik kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme Zhang Xiao Qiung. Potpisani su i Ugovor o suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske izvozno kreditne agencije, kao i Memorandum o razumijevanju između INA-e i kineskog Sinochema.

U Pekingu je u četvrtak otvorena i izložba Suvremeni hrvatski crtež. U nazočnosti premijera Sanadera i hrvatskog izaslanstva, u kojem je i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, otvorili su je ministri za kulturu Hrvatske i Kine, Božo Biškupić i Sun Jiazheng.

Drugog dana službenog posjeta hrvatskog premijera Kini, poslije deset godina, premijera Sanadera će primiti kineski predsjednik Hu Jintao.

Skupina gospodarstvenika koja je također doputovala u Kinu sudjelovat će u radu Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma, čemu će nazočiti i premijer Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙