FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Veliki odjek prijave protiv Ribičiča zbog zločina nakon II. svjetskog rata

LJUBLJANA, 25. svibnja 2005. (Hina) - Prve reakcije na slučaj MitjeRibičiča (86) bivšeg visoko državnog i partijskog dužnosnika, kojeg suistražitelji zločina počinjenih u Sloveniji nakon II. Svjetskog rataprijavili da je odgovoran za ubojstvo 234 osoba, govore da će ovajpresedan imati velikog utjecaja na sudstvo i politički život.
LJUBLJANA, 25. svibnja 2005. (Hina) - Prve reakcije na slučaj Mitje Ribičiča (86) bivšeg visoko državnog i partijskog dužnosnika, kojeg su istražitelji zločina počinjenih u Sloveniji nakon II. Svjetskog rata prijavili da je odgovoran za ubojstvo 234 osoba, govore da će ovaj presedan imati velikog utjecaja na sudstvo i politički život.

"Bilo je krajnje vrijeme da se s činjenicama koje povjesničari već dobro poznaju počne baviti i pravosuđe", izjavio je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV u srijedu povjesničar Jože Dežman koji dodaje da nije toliko važno hoće li Ribičič biti osuđen za djelo genocida, koje mu pripisuje kriminalistička istraga, koliko je važan učinak katarze koji će to imati na Slovence koji moraju postati svjesni da je riječ o zločinima koji ne zastarjevaju iako je od njih prošlo 60 godina.

Sasvim drukčija reakcija došla je od nekadašnjeg predsjednika parlamenta Franca Bučara. Partizan i pravnik koji je 1990. nakon demokratskih izbora izjavio da je došao kraj građanskog rata među Slovencima koji je započeo u II. svjetskom ratu rekao je da autori kaznene prijave nisu svjesni koliko su štete time nanijeli slovenskim nacionalnim interesima.

Kriminolog dr. Ljubo Bavcom izjavio je da su izjave istražitelja krim-policije o prijavi Ribičiča za djelo genocida neodgovorne jer je za takve kvalifikacije odgovorno samo tužiteljstvo, te da se u Sloveniji nikome ne može retroaktivno suditi za genocid koji je pravno definiran i ušao u domaći zakonik nekoliko godina nakon događaja za koje je osumnjičen Ribičič.

Ribičičev odvjetnik Peter Ćeferin je u izjavi za javnost u srijedu rekao da je njegov klijent za optužbe saznao preko televizije koja je pri tom kršila i njegova ljudska prava, navodeći mu puno ime i prezime.

Vođa kriminalističkog tima "Sprava", osnovanog 2001. godine za istraživanje poratnih ubojstava, rekao je da tim nastavlja svoj rad, pa se ne isključuju slični novi slučajevi.

"Cijelo vrijeme vršimo provjeru svih ljudi povezanih s poratnim umorstvima bez sudske presude", izjavio je kriminalist Peter Jamnik koji je prvi obznanio podizanje krivične prijave protiv Ribičiča.

Za daljnju obradu slučaja bit će odgovorno okružno državno odvjetništvo u Ljubljani, potvrdili su iz slovenskog vrhovnog tužiteljstva koje je spremno pružiti punu stručnu pomoć u obradi slučaja.

U slovenskom državnom arhivu potvrđeno je da dokument, koji neposredno povezuje Ribičiča sa žrtvama u vrijeme kad je Ribičič bio na dužnosti zamjenika zapovjednika slovenske OZNE, došao iz njihova arhiva. Ribičič je u dokumentima o preuzimanju kasnije ubijenih zatvorenika ljubljanskih zatvora iz svibnja i lipnja 1945. godine u registru naveden vjerojatno samo imenom i činom kao "major Mitja", naveli su izvori iz slovenskog državnog arhiva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙