FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas doputovao u Washington

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abasu utorak je stigao u Washington gdje će u četvrtak prvi put u funkcijipredsjednika Palestinske samouprave posjetiti Bijelu kuću te pokušatiuvjeriti američkog predsjednika Georgea Busha da su Palestinciozbiljni partneri kada je riječ o postizanju mira s Izraelcima,izvijestili su službeni izvori.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak je stigao u Washington gdje će u četvrtak prvi put u funkciji predsjednika Palestinske samouprave posjetiti Bijelu kuću te pokušati uvjeriti američkog predsjednika Georgea Busha da su Palestinci ozbiljni partneri kada je riječ o postizanju mira s Izraelcima, izvijestili su službeni izvori.

To je prvi posjet jednog palestinskog predsjednika SAD-u od 2000., kada su bliskoistočni mirovni pregovori prekinuti nakon čega je izbilo nasilje za koje američki dužnosnici najčešće okrivljuju Abasova prethodnika, pokojnog predsjednika Jasera Arafata, prenosi Reuters.

"Od Sjedinjenih Država očekujemo jasno političko stajalište u pogledu primjene smjernica mirovnog plana te u pogledu ekonomske pomoći. Nadamo se da ćemo to uspjeti postići", rekao je Abas novinarima, aludirajući na bliskoistočni mirovni plan, izvješćuje France presse.

Promatrači ocjenjuju da je odluka američkog predsjednika da u četvrtak u Bijeloj kući ugosti palestinskog predsjednika, pokazatelj njegove želje da što prije i na najvišoj razini uspostavi odnose s Palestincima. Abasova prethodnika Jasera Arafat, koji je preminuo u studenome prošle godine George Bush nije nikad ugostio u Bijeloj kući, naprotiv, prekinuo je sve kontakte s njim.

Abas je Bijelu kuću posjetio u ljeto 2003. u funkciji premijera Palestinske samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙