FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spirit nastavlja skupljati podatke o Marsu, Opportunity zapeo

WASHINGTON, 25. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Rover Spirit koji je sletiona Mars nastavlja prikupljati podatke o geološkom sastavu crvenogplaneta, dok je Opportunity zapeo u pješčanoj dini, priopćila je uutorak američka svemirska agencija NASA.
WASHINGTON, 25. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Rover Spirit koji je sletio na Mars nastavlja prikupljati podatke o geološkom sastavu crvenog planeta, dok je Opportunity zapeo u pješčanoj dini, priopćila je u utorak američka svemirska agencija NASA.

Spirit je otkrio više kamenih slojeva na brežuljkastom terenu koji se trenutačno istražuje. Znanstvenici NASA-e kažu da to upućuje na višestruke slojeve izmijenjene djelovanjem vode.

"Spirit je napokon pronašao neku vrstu geološke tvari u koju bi se moglo zagristi", rekao je Steve Syuyres, voditelj nadzora za znanstvene uređaje na Marsu.

Rover Spirit uglavnom se kreće u krateru Gusev na Marsu.

Znanstvenici u međuvremenu i dalje nastoje pronaći način kako da drugi rover, Opportunity izvuku iz pješčane dine na koju se "nasukao" prije gotovo mjesec dana.

Oba rovera rade 16 mjeseci pošto su se spustili na površinu Marsa, što je puno dulje nego se očekivalo s obzirom na teške uvjete na tom planetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙