FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruženje: Vukovi zaštićeni, ali i dalje ugroženi

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Udruženja za zaštitu vukova Hrvatskeocijenilo je danas na predavanju o zaštiti i očuvanju vučje populacijeda su vukovi u Hrvatskoj zakonom zaštićeni, ali i dalje vrlougroženi.
ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Udruženja za zaštitu vukova Hrvatske ocijenilo je danas na predavanju o zaštiti i očuvanju vučje populacije da su vukovi u Hrvatskoj zakonom zaštićeni, ali i dalje vrlo ugroženi.

Vukovi u Hrvatskoj zakonom su zaštićeni, ali i dalje vrlo ugroženi, ponajprije od čovjeka, rekao voditelj Udruženja Andrej Rendić, koji je ustvrdio kako je predrasuda da je vuk opasan za čovjeka.

U Hrvatskoj obitava između 140 i 170 vukova, i to na području Gorskog kotara, Like i Dalmacije. Opstanak i život ugrožavaju im lovci i promet. U 95 posto slučajeva smrt vuka uzrokuje čovjek. Iako su kazne za ubojstvo vuka 40.000 kuna, nitko još nije pravomoćno osuđen, istaknuo je Rendić.

Zagrebački Veterinarski fakultet od 1986. do danas prikupio je više od 100 pronađenih mrtvih vukova. Pretpostavlja se da je broj stvarno ubijenih vukova dva i pol puta veći, rekao je Rendić.

Vukovi napadaju stoku zbog nedostatka prirodnog plijena, a prirodnog plijena nema zbog lošeg lovogospodarenja, ocijenio je, dodavši da je najteža situacija u Dalmaciji gdje godišnje oko tisuću puta vuk napadne stoku.

Država svakom stočaru za ubijenu ovcu isplaćuje 500 kuna.

Prije 100 godina vukovi su bili rasprostranjeni po cijeloj Hrvatskoj. Vuk nije opasan za čovjeka, to je predrasuda, rekao je Rendić. "Veća je šansa da će čovjeka pogoditi meteor nego da će ga napasti vuk", smatra on.

Vuk je važna životinja jer selektira grabežljivce - lovi i hrani se slabim i bolesnim životinjama, pa na životu ostaju snažne i zdrave, rečeno je na skupu.

O zaštiti i očuvanju vučje populacije u Hrvatskoj danas je, u organizaciji Udruženja za zaštitu vukova Hrvatske, Zagrebačkog foto-kino saveza i Udruge "Trenutak vremena", predavanje održao dr. Josip Kusak sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙