FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IISS: Bliski istok sigurniji, Irak stvara teroriste

LONDON, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka politika pomogla jeunaprijediti stanje sigurnosti na Bliskome istoku, ali događaji uIraku i dalje regrutiraju nove snage za al-Qaidu, objavio je u utorakMeđunarodni institut za strateške studije (IISS) u godišnjem pregledustanja sigurnosti u svijetu.
LONDON, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka politika pomogla je unaprijediti stanje sigurnosti na Bliskome istoku, ali događaji u Iraku i dalje regrutiraju nove snage za al-Qaidu, objavio je u utorak Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u godišnjem pregledu stanja sigurnosti u svijetu.

Stručnjaci IISS-a katkad izražavaju skepsu spram američke politike pod predsjednikom Georgeom W. Bushom, ali u novome su izvještaju pohvalili mjere službenoga Washingtona koje su u zadnjih godinu dana dale ploda.

No u izvještaju se kaže i da se stanje sigurnosti u Iraku, iako se nakon siječanjskih izbora znatno popravilo, zadnja dva mjeseca opet pogoršava.

"Ako je svibanj 2004. bio obilježen općim očajem zbog pobune u Iraku, svibanj 2005. može se opisati riječima suzdržana nada", kaže se u Strateškome pregledu, knjizi od 384 stranice.

IISS u Pregledu kao uspjehe američke politike nabraja i napredak u arapsko-izraelskim odnosima, nagovještaj višestranačkih izbora u Egiptu i ustanak protiv Sirije u Libanonu.

Direktor IISS-a John Chipman kaže kako u Iraku još vlada sigurnosni vakuum, a pobunjenički napadi u zadnja su dva mjeseca sve češći.

"Sve u svemu, američka politika u 2004. i 2005. čini se prilično djelotvornom u okupljanju regionalnih snaga na Bliskome istoku i u Perzijskome zaljevu, a protiv država otpadnica, te u polaganom uvođenju političkih reforma", tvrdi IISS.

"No iračka intervencija i dalje je poticaj transnacionalnome islamističkom terorizmu", kaže se u godišnjem izvještaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙