FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Il Sole 24 Ore: Dvije gospodarske brzine Balkana

RIM, 24. svibnja 2005. (Hina) - Najvažniji talijanskiekonomsko-financijski dnevni list, Il Sole-24 ore, objavljuje u brojuod utorka analizu gospodarskog stanja na Balkanu i zaključuje, kako jei u naslovu istaknuto, da postoje skupine zemalja koje idu različitimbrzinama prema tržišnoj ekonomiji i Europskoj uniji.
RIM, 24. svibnja 2005. (Hina) - Najvažniji talijanski ekonomsko-financijski dnevni list, Il Sole-24 ore, objavljuje u broju od utorka analizu gospodarskog stanja na Balkanu i zaključuje, kako je i u naslovu istaknuto, da postoje skupine zemalja koje idu različitim brzinama prema tržišnoj ekonomiji i Europskoj uniji.

Taj put s dvije različite brzine sve je očevidniji, odnosno sve je veća razlika između zemalja iz prve skupine, a to su Hrvatska, Rumunjska i Bugarska, i ostalih zemalja na tom prostoru i taj rascjep postaje stalno sve veći, ističe list. Iz istraživanja koje je proveo list proizlazi kako napreduje trojka na čelu, u sastavu Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, koja već ide prema ulasku u Europsku uniju, dok se praktički sve ostale države u regiji, pokoja s više teškoća, a pokoja s manje, ne mogu pokrenuti, jer su, prema pisanju lista, često zakočene "uzajamnim političkim napetostima". List spominje primjer povremenih napetih odnosa između Hrvatske i Srbije.

Il Sole 24 ore objavljuje kako je Rumunjska u 2004. imala najbrži rast ostvarivši rast bruto nacionalnog dohotka (BND) od 8,3 posto, dok se Hrvatska zaustavila na 3,8 posto. No, "potrebno je zabilježiti kako Zagreb ima dohodak po glavi stanovnika veći od 6 tisuća eura, što je više od dvostrukog iznosa balkanskog prosjeka", dodaje list. Glede srednjeg iznosa plaća i tu je Hrvatska na prvome mjestu, s 800 eura bruto mjesečne plaće, a na začelju su, s plaćama manjim od 200 eura, Bugarska i Albanija.

Među čimbenicima koji "utječu na gospodarski rast na prvom su mjestu vanjska ulaganja koja su na Balkanu u 2004. godini prešla 8 milijardi eura". Po pisanju lista, "čak 80 posto tih ulaganja su se koncentrirala u tri zemlje, Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku, čime je još više povećana razlika između te skupine zemalja i ostalih balkanskih zemalja".

List, koji je inače najtiražniji europski ekonomski dnevnik, procjenjuje kako će se s povećanjem vanjskog ulaganja u te tri zemlje koje su pred ulaskom u Europsku uniju, ekonomski jaz između njih i ostalih zemalja na Balkanu još više proširiti.

List redovito objavljuje vlastita istraživanja na gospodarsko-financijskom planu, prognoze za budućnost gospodarstva Italije kao i pojedinih europskih regija i zemalja, rangiranje kvalitete života u pojedinim gradovima itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙