FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split-Lučka uprava i HUS o štrajku lučkih radnika

SPLIT,23. svibnja 2005.(Hina) - Ravnatelj splitske Lučke uprave BrankoGrgić na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je kako izaštrajka radnika tvrtke "Trajektna luka", koji već dva tjednaprosvjeduju tražeći povećanje cijena lučkih usluga, stoji njihovposlodavac koji obmanjuje i njih i javnost optužujući za financijskedubioze u toj tvrtki Lučku upravu.
SPLIT,23. svibnja 2005.(Hina) - Ravnatelj splitske Lučke uprave Branko Grgić na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je kako iza štrajka radnika tvrtke "Trajektna luka", koji već dva tjedna prosvjeduju tražeći povećanje cijena lučkih usluga, stoji njihov poslodavac koji obmanjuje i njih i javnost optužujući za financijske dubioze u toj tvrtki Lučku upravu.

Grgić je ustvrdio kako Lučka uprava nema, niti može imati utjecaja na poslovnu politiku Trajektne luke koja je, kao privatna tvrtka u vlasništvu "Imex banke", 1997. dobila tzv. prvenstvenu koncesiju za obavljanje dijela lučkih djelatnosti.

"Odgovorno tvrdim da je riječ o prizemnom obmanjivanju javnosti, te da radnici, koji zahtijevaju potpisivanje kolektivnog ugovora, 40-postotno povećanje plaća i izjednačavanje cijena usluga splitske s onima u drugim jadranskim lukama, kucaju na kriva vrata", poručio je Grgić prekidan zviždanjem i povicima štrajkaša okupljenih ispred zgrade Lučke uprave.

Dodao je kako radnici štrajkaju u korist svojega poslodavca, naglasivši kako je predsjednik štrajkaškog odbora Duško Dadić donedavno bio predsjednik Nadzornog odbora "Imex banke" u čijem je vlasništvu tvrtka "Trajektna luka", a njegov je zamjenik do jučer bio direktor te tvrtke Ante Jurić.

Grgić je također istaknuo kako su cijene usluga u splitskoj trajektnoj luci jedne od najviših na Jadranu, a usto je ona i najprometnija na Jadranu, što znači da je "Trajektnoj luci", kao svojevrsnom monopolistu, omogućena izvanredna zarada. Druga je stvar, dodao je, pitanje zašto ta tvrtka posluje loše i, umjesto u posao za koji imaju koncesiju, novac ulaže u kupnju poslovnih prostora i dionice.

Ako radnici ostvare prijetnje i blokiraju splitsku luku, te ugroze sigurnost prometa i putnika, Grgić je najavio kako će, u dogovoru s mjerodavnim ministarstvom, "Trajektnoj luci" oduzeti koncesiju.

U povodu štrajka lučkih radnika konferenciju za novinare održao je i voditelj Županijskoga ureda Hrvatske udruge sindikata Jozo Marić koji je kazao kako se njegov sindikat ograđuje od takvoga štrajka, jer, kako je rekao, on ima sve elemente protusindikalnog djelovanja. Radnici "Trajektne luke" žrtve su "žutog sindikata" na čijem su čelu ljudi izravno povezani s vlasnicima tvrtke, koji vode štrajk radi extra dobiti vlasnika i na kraju će ostati "kratkih rukava", poručio je Marić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙