FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 23. svibnja

ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 23. svibnja.
ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 23. svibnja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Državnog zbora Slovenije Franc Cukjati održat će službeni radni sastanak. Susret, kojeg je inicirao Cukjati, treba promatrati u duhu podržavanja dobre atmosfere i konstruktivnih odnosa između dviju zemalja, i posebno nastavka dijaloga na najvišim državnim razinama. Dvojica dužnosnika posebno će razmotriti moguće modalitete snažnijeg utjecaja Hrvatskog sabora i Državnog zbora u rješavanju preostalih otvorenih pitanja.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova Europske unije okupit će se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku na kojem će glavna tema biti višegodišnji europski proračun za razdoblje 2007.-2013. , dok rasprava na temu proširenja, odnosno o pitanju pristupnih pregovora s Hrvatskom, nije predviđena. Prema izvorima iz luksemburškog predsjedništva, rasprava o Hrvatskoj nije predviđena, jer će se Vijeće, sukladno zaključcima radne skupine EU-a za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom, vratiti na tu temu u slučaju da dođe do pomaka u rješavanju posljednjeg otvorenog pitanja - slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine. Radna skupina koja se prošli mjesec odvojeno sastala s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, zaključila je da će se "u svjetlu važnog razvoja događaja u suradnji Hrvatske s ICTY-em, Vijeće EU-a u prikladnom trenutku vratiti na temu" otvaranja pristupnih pregovora s Hrvatskom. Sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU-a predviđen je 13. lipnja, isti dan kada Carla del Ponte podnosi izviješće Vijeću sigurnosti UN-a.

BEOGRAD - Završava dvodnevna godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Na skupu sudjeluje oko 3.000 gostiju iz svijeta - predstavnika banaka, vlada, ministara financija, investitora i rukovodilaca svjetskih kompanija, a među 59 državnih izaslanstva je i hrvatsko koje predvodi državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić.

SARAJEVO - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Sabora Republike Hrvatske koje predvodi Gordan Jandroković u službenom posjetu BiH.

BRUXELLES - U Bruxellesu će se održati sastanak ministara obrane EU trojke s ministrima obrane Hrvatske i Turske te Norveške i Islanda. Hrvatsko izaslanstvo predvodi pomoćnik ministra za obrambenu politiku Igor Pokaz.

BEOGRAD - Na beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja se suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara. Za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice optuženo je 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica" koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush primit će u Bijeloj kući afganistanskog kolegu Hamida Karzaija. Razgovarat će se o budućnosti Afganistana, ali i o nedavno otkrivenim slučajevima zlostavljanja u afganistanskim zatvorima što su ih počinili pojedinci iz američke vojske.

Dežurni urednici:

Noć: Davor Marković

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙