FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a nije predviđena rasprava o RH

ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Glavna tema sastanka ministaravanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak u Bruxellesu bit ćeeuropski proračun od 2007. - 2013. godine, a rasprava o proširenju,odnosno o pristupnim pregovorima s Hrvatskom, nije predviđena.
ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Glavna tema sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak u Bruxellesu bit će europski proračun od 2007. - 2013. godine, a rasprava o proširenju, odnosno o pristupnim pregovorima s Hrvatskom, nije predviđena.

Prema izvorima iz luksemburškog predsjedništva, rasprava o Hrvatskoj nije predviđena, jer će se Vijeće, sukladno zaključcima radne skupine EU-a za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom, vratiti na tu temu u slučaju da dođe do pomaka u rješavanju posljednjeg otvorenog pitanja - slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

Radna skupina koja se prošli mjesec odvojeno sastala s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, zaključila je da će se "u svjetlu važnog razvoja događaja u suradnji Hrvatske s ICTY-em, Vijeće EU-a u prikladnom trenutku vratiti na temu" otvaranja pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU-a predviđen je 13. lipnja, isti dan kada Carla del Ponte podnosi izviješće Vijeću sigurnosti UN-a.

Europska unija, prema izvorima luksemburškog predsjedništva, čeka na rezultate provedbe akcijskog plana hrvatske Vlade o rješavanju slučaja Gotovina, što ga je pred radnom skupinom iznio premijer Ivo Sanader. Ako glavna haška tužiteljica promjeni svoje sadašnje stajalište da Hrvatska ne surađuje u potpunosti, pitanje pristupnih pregovora moglo bi se naći na sjednici Vijeća 13. lipnja ili na summitu EU-a 16. i 17. lipnja.

Ministri vanjskih poslova okupit će se već u nedjelju navečer na neformalnom sastanku kako bi raspravljali o novom prijedlogu luksemburškog predsjedništva o sljedećoj financijskoj perspektivi, kako se u EU-u naziva sedmogodišnji proračunski okvir. Luksemburško predsjedništvo izišlo je u četvrtak s novim kompromisnim prijedlogom financijske perspektive u kojem se predviđa oštro smanjenje proračunskih rashoda u odnosu na prijedlog Europske komisije.

Europska komisija je predložila da se u proračun izdvaja 1,14 posto BDP-a EU-a, dok bi prema luksemburškom predsjedništvu izdvajanje bilo smanjeno na 1,06 do 1,09 posto BDP-a. Skupina zemalja koje u zajednički proračun uplaćuju više nego što iz njega dobivaju zauzimaju se da se izdvajanje ograniči na 1 posto BDP-a, čemu su suprotstavlja Komisija i nove članice, koje se boje da će da će dobiti znatno manje novaca iz zajedničke blagajne.

Ministri na dnevnom redu imaju i Europsku sigurnosnu i obrambenu politiku. U toj raspravi pridružit će im se i ministri obrane zemalja članica. Ministri obrane Trojke EU-a imat će i zaseban sastanak s ministrima kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske te Norveške i Islanda, zemalja koje su članice NATO-a, ali su izvan EU-a.

Od vanjskopolitičkih tema, bit će riječi o stanju Bliskom istoku, Uzbekistanu, Sudanu i Burundiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙