FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte očekuje Gotovinu u Haagu uskoro

BEČ, 19. svibnja 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla delPonte izjavila je u četvrtak u Beču kako očekuje da će se general AnteGotovina "vrlo skoro" naći u Haagu kao rezultat akcijskog planahrvatskog premijera Ive Sanadera za njegovim uhićenjem.
BEČ, 19. svibnja 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u četvrtak u Beču kako očekuje da će se general Ante Gotovina "vrlo skoro" naći u Haagu kao rezultat akcijskog plana hrvatskog premijera Ive Sanadera za njegovim uhićenjem.

"Očekujemo Gotovinu u Haagu vrlo, vrlo skoro, nadam se. Premijer Sanader dao je plan za lociranje Gotovine, i razaranje mreže koja ga podržava, pa mi vrlo skoro očekujemo rezultate tog plana", kazala je Del Ponte na konferenciji za novinare nakon sudjelovanja na sastanku Stalnog vijeća OESS-a u Beču.

Odgovarajući na pitanja novinara, Del Ponte je objasnila kako je veleposlanicima OESS kazala da su hrvatske vlasti sada spremne i na "prisilne mjere" prema Gotovini, pozivajući se upravo na Sanaderov akcijski plan.

Na upit ima li promjena glede postojanja pune suradnje Hrvatske s ICTY-em, Del Ponte je odgovorila negativno. "Ne, koliko znam, nema promjena".

Na pitanje novinara o dokazima svojih tvrdnji da je Gotovina u Hrvatskoj, Del Ponte je kazala: "Imam elemenata koji govore da je u dosegu hrvatskih vlasti. Ako nije u Hrvatskoj onda je u hrvatskom dijelu BiH. To Sanader neće više negirati. On je rekao da osobno ne zna lokaciju Gotovine. Mogu mu vjerovati da ne zna, ali mreža potpore Gotovini je vrlo snažna u Hrvatskoj. Ako premijer ima volje razoriti tu mrežu vrlo brzo će se dešifrirati gdje je Gotovina".

Na upit o "francuskoj vezi" Gotovine, odnosno o tome koristi li bjegunac svoju francusku putovnicu, kazala je kako nitko nema podataka da je on koristio francusku putovnicu ili nedavno otkrivenu hrvatsku krivotvorenu putovnicu, što je po njoj "dokaz da je u Hrvatskoj pa mu putovnice ni ne trebaju".

Potvrdila je i da je u traganje za bjeguncem uključen francuski obavještajac general Philippe Rondot ali da nije imao rezultata.

Odgovarajući na pitanje o mogućem ustupanju suđenja Gotovini Hrvatskoj, kazala je kako to apsolutno nemoguće jer je "Gotovina izričito naveden u rezoluciji UN-a kao optuženik kojem se mora suditi u Haagu".

Del Ponte je najavila da će, ukoliko do tada ne bude rezultata, 13. lipnja izvijestiti Vijeće sigurnosti UN da je Gotovina i dalje unutar dosega hrvatskih vlasti.

Na upit jednog njemačkog novinara smatra li uspjehom što je EU odgodila pregovore s Hrvatskom, a pokrenula postupak pridruživanja SCG, te ima li u tome uloge drugih sila, Del Ponte je kazala kako će za nju "uspjeh biti kada Gotovina bude u Haagu".

Na pitanje o najavi premijera Sanadera da će hrvatska Vlada ući u dijalog s Tužiteljstvom oko prijedloga izmijenjene optužnice za generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, kazala je kako optužnica ne može biti predmet političke rasprave i manipulacija.

"Ne raspravljamo o optužnicama s premijerom, o tome se raspravlja samo na sudu. Političke manipulacije optužnicama su nedopustive. Optužnica protiv Markača i Čermaka nije proširena, a operacija Oluja nije kriminalizirana", kazala je Del Ponte. Naglasila je kako je reakcije u Hrvatskoj povodom prijedloga izmijenjene optužnice podsjećaju na situaciju stvorenu 2001. oko optuženog generala Janka Bobetka.

Glede najava da će se Hrvatska uključiti u postupak preko "prijatelja suda" zbog politički i pravno neprihvatljivih konotacija optužnice, kazala je kako o tome treba odlučiti sud.

Na sastanku Stalnog vijeća prihvaćena je odluka da se misijama OESS-a povjeri monitoring suđenja optuženima za ratne zločine koje će Haški sud (ICTY) prepustiti pravosuđima u Hrvatskoj, BiH i SCG.

Predstavnici EU i SAD u raspravi su naglasili važnost ICTY-a za pomirbu, mir i stabilnost u regiji i pozvali vlade zemalja regije na punu suradnju i izručenje preostalih optuženika izdvajajući Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Antu Gotovinu.

"Put u EU i NATO vodi preko suradnje s Haškim sudom", rečeno je zemljama regije na toj raspravi. Predstavnici međunarodne zajednice naglasili su također važnost daljnjeg jačanje pravosudnih sustava i suradnje među njima te da ponovili da ustupljena haška suđenje moraju biti pravična.

Tužiteljstvo je predložilo ustupanja 10 predmeta s ukupno 18 optuženih od čega sedam predmeta pravosuđu BiH, po jedan RH i SCG i predmet "vukovarske trojke" alternativno Hrvatskoj ili SCG.

Također je počelo ustupanje nacionalnim tužiteljstvima više od 60 predmeta u kojima u Haagu nije podignuta optužnica, a očekuje se da to bude učinjeno na nacionalnoj razini ukoliko se osigura dovoljno dokaza.

Na upit o mjerama ICTY-a za monitoring tih premeta u fazama prije mogućih suđenja, Del Ponte je rekla kako će to najviše ovisiti o samim državnim tužiteljima te da takav monitoring nije predviđen.

Del Ponte je posebno naglasila važnost uhićenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića prije 11. srpnja kada će se obilježiti 10. godišnjica genocida u Srebernici.

Na traženje da objasni svoju najavu bojkota komemeracije ako oni ne budu u pritvoru, odnosno "protiv koga time prosvjeduje", Del Ponte je rekla kako je "to osobni prosvjed" u nadi da će međunarodna zajednica učiniti više kako bi oni do tada bili u Haagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙