FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomati i novinari u posjetu Andižanu

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - U Andižan je u srijedu doputovalaskupina stranih diplomata i novinara, a njihov je dolazak organiziralavlada predsjednika Islama Karimova u nastojanju da pokaže kako naistoku zemlje prošli tjedan nije bilo krvavog gušenja prosvjeda,prenose agencije.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - U Andižan je u srijedu doputovala skupina stranih diplomata i novinara, a njihov je dolazak organizirala vlada predsjednika Islama Karimova u nastojanju da pokaže kako na istoku zemlje prošli tjedan nije bilo krvavog gušenja prosvjeda, prenose agencije.

Trideset šest veleposlanika i drugih diplomata, među kojima predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Gruzije i Pakistana te 30 novinara doputovalo je u Andižan u pratnji zamjenika ministra vanjskih poslova Uzbekistana i petnaestak visokih uzbečkih dužnosnika.

Agencije izvješćuju o osiguranju na najvišoj razini. Uz to sve su avenije u Andižanu jutros bile zatvorene tijekom prolaska autobusa s visokim dužnosnicima i novinarima, izvješćuje France presse. Njihov je posjet organiziran nakon što je Zapad kritizirao uzbečke vlasti zbog pucnjave na nekoliko tisuća prosvjednika koji su tražili poboljšanje životnih uvjeta u zemlji. Prema izvješću vlasti u pucnjavi je poginulo 169 osoba, a oporba i pripadnici organizacija za obranu ljudskih prava raspolažu podacima o čak 745 poginulih.

U samome Andižanu i oko njega, pod izlikom opasnosti za sigurnost novinara uzbečke su vlasti uvele iznimno jake mjere sigurnosti, česte provjere identifikacijskih dokumenata, te su povećali broj kontrolnih točaka u gradu. Iz, kako se navodi, "sigurnosnih razloga", na glavnoj aveniji postavljene su improvizirane kontrolne točke, a čuvaju ih naoružani vojnici kako bi spriječili da se mjestu na kojemu se pucalo na prosvjednike, trgu Bobur, približi bilo koja nepoželjna osobe, među kojima su u prvome redu novinari.

Agencije javljaju da je središte grada prepuno oklopnih vozila, a bolnice i mrtvačnice čuvaju naoružani vojnici. Program lokalne televizije treći dan zaredom emitira narodnu glazbu koju povremeno prekida snimljena izjava uzbečkog predsjednika Islama Karimova koji spominje tridesetak poginulih te za organiziranu pobunu okrivljuje islamiste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙