FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove napetosti između Čeha i sudetskih Nijemaca

PRAG, 17. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar GerhardSchroeder i novi češki premijer Jiri Paroubek sastali su se u utorak ubivšem nacističkom logoru u Terezinu, 40 km sjeverno od Praga, aglavna se zadaća njemačkog kancelara svela na ublažavanje novihnapetosti između snažne njemačke sudetske manjine i Republike Češke.
PRAG, 17. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder i novi češki premijer Jiri Paroubek sastali su se u utorak u bivšem nacističkom logoru u Terezinu, 40 km sjeverno od Praga, a glavna se zadaća njemačkog kancelara svela na ublažavanje novih napetosti između snažne njemačke sudetske manjine i Republike Češke.

Schroeder je u Pragu i Česima i Nijemcima poručio da radije gledaju u budućnost nego da stalno otvaraju rane iz prošlosti. "Naša budućnost je zajednička budućnost Europe", kazao je Schroeder.

Naime, burnu reakciju vlade u Pragu i samih Čeha izazvala je izjava bavarskog premijera Edmunda Stoibera koji je otkrivanje spomenika Edvarda Beneša u ponedjeljak navečer u Pragu, samo nekoliko sati nakon godišnje skupštine sudetskih Nijemaca u Augsburgu, nazvao "provokacijom".

Edmund Stoiber je ponovo zatražio da Češka ukine Benešove dekrete iz 1945. i 1946. godine nakon kojih je iz Češke protjerano skoro tri milijuna etničkih Nijemaca, što je on nazvao "jednim od najvećih etničkih čišćenja u povijesti 20. stoljeća". Oko 30.000 Nijemaca je izgubilo živote u pokoljima i pljačkama.

No, češka politička elita odbija svaku ideju pokajanja zbog patnji nanesenih sudetskim Nijemcima, smatrajući da je Benešova odluka o donošenju dekreta bila nužna.

Tek mali broj čeških intelektualaca smatra da bi njihovi sugrađani trebali priznati i crne stranice u povijesti svog naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙