FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija o Zlatku Crnkoviću

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Monografija "Zlatko Crnković", ovelikanu hrvatskoga glumišta i vrhunskom recitatoru, urednika ipriređivača Mladena Pavkovića predstavljena je danas u Maticihrvatskoj u Zagrebu.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Monografija "Zlatko Crnković", o velikanu hrvatskoga glumišta i vrhunskom recitatoru, urednika i priređivača Mladena Pavkovića predstavljena je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Nakladnik knjige (165 str.), koprivnička Alineja, djeluje pri Udruzi branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravke".

Akademik Nikola Batušić je istaknuo kako je Crnković jedan od dramskih umjetnika čije je djelovanje u hrvatskom glumištu obilježeno etičnošću, plemenitošću, istinom i vjerodostojnošću te nezatajenoj ljubavi prema vlastitu poslu.

Crnkovićevo je mjesto neprijeporno u stilotvornim značajkama suvremenoga hrvatskoga glumišta, a povijest kazališta bilježila je i još će spominjati brojne njegove velike uloge na zagrebačkim, splitskim i dubrovačkim pozornicama, istaknuo je Batušić. Dodao je kako je teško pronaći pravo stilsko-interpretativno obilježje te izvanredne glumačke osobnosti. On je naročit umjetnik govora, što je potvrdio rijetkom vrsnoćom interpretacija hrvatskoga pjesništva, jednako kao što je to i dokazivao kad je stihom postavljao čvrsta ishodišta svom glumstvu, ustvrdio je Batušić.

Temeljito poznaje najsuvremeniju književnokritičku misao o umjetnosti riječi, koju nakon analiza pretvara u vlastitu umjetnost, te svoje kazivanje hrvatske poezije nikada ne pretvara u samodopadne kaskade stihova i rima, nego nastoji i uspijeva tumačiti svoj osobni odnos prema pjesništvu, poštujući u prvom redu njegove vrjednote, naglasio je akademik Batušić.

Antonija Šaban-Bogner je, govoreći o velikim Crnkovićevim glumačkim ulogama, napomenula da većina njegovih ostvarenja obiluje mnogim dokazime te vrste, uzevši kao primjer uloge u grčkim i klasicističkim tragedijama te velikim hrvatskim dramskim djelima.

Zlatko Crnković (Kastav, 1936.) najizrazitiji je predstavnik Gavelline škole umjetničkog govorenja te gotovo i nema hrvatskoga pjesnika kojega njegov glas nije dotaknuo, a ne mogu se izostaviti ni svjetski velikani, istaknula je Šaban-Bogner.

U monografiji su objavljene fotografije iz arhiva Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Zavoda za povijest hrvatske književnosti i glazbe HAZU-a te osobna arhiva Zlatka Crnkovića o njegovim najvećim ulogama u hrvatskom glumištu u više od četiri desetljeća.

Prije predstavljanja monografije praizveden je Pavkovićev dokumentarni film "Zlatko Crnković".

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙