FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - "Tragom svjedočanstva" naziv je izložbe zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, te prigodnog kovanog novca, posvećenih Ivanu Pavlu II., koja je sinoć otvorena u Multimedijalnoj dvorani Glasa koncila na zagrebačkom Kaptolu. Uz Glas koncila, organizatori izložbe su Hrvatski novčarski zavod i Arheološki muzej u Zagrebu. Medalje i prigodni kovani novac izrađeni su za vrijeme triju pastoralnih pohoda Pape Hrvatskoj - 1994., 1998. i 2003. godine. Autori medalja i prigodnog novca vodeći su hrvatski kipari i medaljeri Želimir Janeš, Kruno Bošnjak, Kuzma Kovačić, Damir Mataušić i Stjepan Divković. Izložba obuhvaća 33 eksponata, a u nazočnosti velikog broja uzvanika, predstavnika Crkve te kulturnih i javnih djelatnika, otvorio ju je apostolski nuncij Francisco Javier Lozano.

ZAGREB - U sklopu Tjedna mađarske kulture sinoć je u knjižari "Profil megastore" predstavljen roman "Divna povijest fotografije" vodećeg mađarskog romanopisca, novelista, autora kratkih priča i drama Petera Nadasa. Roman je s mađarskog prevela Xenia Detoni, a objavio zagrebački nakladnik Fraktura. U romanu Peter Nadas piše neku vrstu suvremene komedije u kojoj svaki lik igra svoju ulogu iz koje stalno pokušava izići i promijeniti poziciju, ali u tome nitko od njih ne uspijeva, rečeno je na predstavljanju. Glavni je lik mlada plemkinja, fotografkinja Kornelija koja, vozeći se zračnim balonom, doživljava šok i biva smještena u sanatorij. Uz nju Nadas opisuje situaciju u sanatoriju usporedivši to s nekom vrstom tajnog obiteljskog albuma. Autor poručuje da je "Divna povijest fotografije" apologija svim fotografima, ljubavnicima i svima onima koji žele ovjekovječiti druge i sebe u kratkim trenucima prolaznosti.

ZAGREB - Slikarska monografija Mirka Marjanovića "Fra Petar Perica Vidić", u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, predstavljena je sinoć u Matici hrvatskoj u Zagrebu, gdje je istodobno otvorena i izložba Vidićevih slika. Riječ je o drugom proširenom izdanju reprezentativne monografije o slikaru fra Petru Perici Vidiću (Sarajevo, 1938.) koja na 333 stranice donosi više stotina slikovnih reprodukcija, mahom prirode i krajolika, te tekstove deset studija o njegovu slikarstvu, osam tekstova kritike, te biografiju, popis samostalnih izložbi i bibliografiju radova o Perici Vidiću. O monografiji su govorili urednik, književnik Mirko Marjanović, te recenzenti dr. Sadudin Musabegović i Vefik Hadžismajlović iz Sarajeva.

ZAGREB - U Dramskom kazalištu Gavella sinoć je gostovalo Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula s predstavom "Kapetan John Peoplefox" Dušana Radovića u adaptaciji i režiji Mustafe Nadarevića. Kapetan John Peoplefox gusarska je bajka s pjevanjem i mačevanjem, a premijerno je prikazana u Istarskom narodnom kazalištu u ožujku ove godine. U predstavi su nastupili Vanja Drach, Pero Kvrgić, Borko Perić, Luka Petrušić, Luka Juričić, Kristijan Potočki, Ivica Pucar, Jerko Marčić, Marko Makovičić, Nenad Cvetko, Darija Knez, te članovi Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta. Poznati književnik za djecu i dugogodišnji televizijski urednik Dušan Radović napisao je ovo djelo 1953. Predstavu je 1964. režirao Božidar Violić u zagrebačkom Kazalištu mladih. Predstava je doživjela veliki uspjeh, a jednog od gusara u toj predstavi glumio je Mustafa Nadarević koji se ovom komadu vraća 40-ak godina kasnije, ovoga puta u ulozi redatelja.

ZADAR - Članovi Županijskog odbora HDZ-a u Zadru Živko Kolega i Željko Lončar na sinoćnjoj konferenciji za novinare odbacili su kao "neprihvatljive" izjave predsjednika Stjepana Mesića o vojno-redarstvenoj oslobodilačkoj akciji Maslenica. Živko Kolega je poručio predsjedniku Mesiću da svojom tvrdnjom kako je "Maslenica izvedena u predizborne svrhe i da je u njoj uzalud poginulo 185 branitelja" vrijeđa grad Zadar, pale hrvatske branitelje i njihove obitelji te cijelu Hrvatsku. Kolega je podsjetio da je Zadar iz dana u dan bio bjesomučno granatiran sa srpskih položaja u zadarskom zaleđu. "Izgleda da i danas neki žale što nismo pokleknuli i što smo se obranili", rekao je. Član županijskog odbora HDZ-a u Zadru Željko Lončar je rekao da su umirovljeni hrvatski generali zajedno sa svim hrvatskim braniteljima doprinijeli da imamo slobodnu Hrvatsku. "Sve što imamo dugujemo generalima, drugim vojnim zapovjednicima i braniteljima", rekao je Lončar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙