FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačka županija: skupština i grad proširuju se s po dva vijećnika

KARLOVAC, 16. svibnja 2005. (Hina) - Po Zakonu o pravima nacionalnihmanjina, srpska manjina u Karlovačkoj županiji razmjerno ukupnustanovništvu ima pravo na četiri vijećnika, a po jučerašnjimrezultatima osvojila je dva te preostaje popuna s još dva - po jednogs HDZ-ove i SDP-ove koalicijske liste, tako da će se Skupštinaproširiti s 41 na 43 vijećnika, rečeno je na zajedničkoj tiskovnojkonferenciji gradskog i županijskog izbornog povjerenstva.
KARLOVAC, 16. svibnja 2005. (Hina) - Po Zakonu o pravima nacionalnih manjina, srpska manjina u Karlovačkoj županiji razmjerno ukupnu stanovništvu ima pravo na četiri vijećnika, a po jučerašnjim rezultatima osvojila je dva te preostaje popuna s još dva - po jednog s HDZ-ove i SDP-ove koalicijske liste, tako da će se Skupština proširiti s 41 na 43 vijećnika, rečeno je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji gradskog i županijskog izbornog povjerenstva.

Ta su dvojica predstvanika srpske manjine na listama bila na nižim mjestima od onih koji su po izbornim rezultatima ušli u sastav Skupštine. Broj vijećničkih mjesta povećat će se i u gradu Karlovcu, s 25 na 27.

U Županijskoj skupštini koalicijska lista HDZ-HSLS-DC osvojila je 17 vijećničkih mjesta, koalicija SDP-HSS 11, HSP, HNS i HSU po tri i SDSS dva.

"O povećanju broja vijećničkih mjesta izborno povjerenstvo će donijeti posebnu odluku", rekao je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Ivan Perković.

U Gradskom vijeću devet je predstavnika liste HDZ-HSLS-DC i devet predstavnika SDP-HSS-LS, po dva predstavnika HSP-a, HSU-a i Nezavisne liste Dubravka Delića i jedan predstavnik HNS-a. Po tumačenju Gradskog izbornog povjerenstva i predsjednice Vesne Britvec Gradsko vijeće bit će također prošireno za još dva predstavnika srpske nacionalne manjine također s po jednim s lista predvođenih HDZ-om i SDP-om.

Tako će biti i u preostalim općinskim i gradskim vijećima u Županiji koja su po svojim statutima obvezni imati predstavnike nacionalnih manjina, rekao je Perković.

Branko Vukelić, nositelj HDZ-ovih koalicijskih lista za Županiju i grad Karlovac smatra da će "pobjednička koalicija nastaviti obnašati vlast u Županiji, da će preuzeti vlast u gradu te da su došli bolji dani za Karlovac". Mogući gradonačelnik Miro Škrgatić (HDZ) rekao je da su im mogući partneri HSP, HSU i Nezavisna lista Dubravka Delića, ocijenivši da su "to sve kvalitetni ljudi s kreativnim i operativnim potencijalom".

Predsjednik županijskog SDP-a Ivan Štajduhar pak smatra da će SDP-ova lista (SDP, HSS, LS) u gradu s 29,62 posto glasova nastaviti vladati u Karlovcu. Komentirajući ishod za Županijsku skupštinu, za koju je lista SDP-HSS osvojila 24,42 posto glasova, rekao je da je "Županija napokon naša". Nositelj SDP-ove gradske liste Dario Janković, koji je u izbornoj noći viđen u stožeru HSP-a, rekao je da su "počeli pregovori s HSP-om, koji je osvojio 8,91 posto glasova". Mogući partneri još su HSU (7,59), Dubravko Delić (7,07 posto) i dosadašnji koalicijski partner u gradu HNS (5,24).

U šest općina Karlovačke županije HDZ je osvojio natpolovičan broj glasova - Bosiljevu (58,67), Generalskom Stolu (50,91), Josipdolu (56,31), Netretiću (zajedno s HSLS-om i DC-om 61,56), u Saborskom (59,92) ) i Žakanju (50,69) te u Rakovici 49,05 posto glasova.

SDP je osvojio razmjernu većinu u gradu Ozlju (46,04 posto glasova) i po poslijeizbornom sporazumu s HNS-om, koji je osvojio 9,83 posto glasova, može sastaviti vlast. Natpolovičnu većinu SDP je osvojio i u Općini Kamanje sa 66,38 posto glasova.

Izrazito tijesan rezultat između dviju najjačih lista je u Vojniću gdje HDZ-HSLS ima 29,19 posto glasova, a SDP 28,71. Koalicijske partnere obje liste mogu potražiti u LS-u (16,86), SDSS-u (13,46), HNS-u (šest posto) ili HSP-u (5,78).

SDSS s Radmilom Medaković osvojio je u Plaškom 37,86 posto glasova, a izravan protivnik Borislav Kašljević (HDZ-HSLS) 28,58 posto glasova, pa će u Plaškom u sljedeće četiri godine vladati onaj komu se prikloni Nezavisna lista Save Jovetića (13,27) i HNS-a (7,01).

U Općini Krnjaku SDSS je osvojio 46,17 posto glasova, SDP 30,8 posto, HDZ 11,7 i HSP 6,9 posto.

U Općini Ribniku pobijedio je HSS s 48,77 posto glasova.

(Hina) xvhor yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙