FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 15. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BIŠKREK - Stanje u istočnom Uzbekistanu nakon velikih nemira u kojima je, kako se procjenjuje, poginulo stotine ljudi nastavlja se smirivati u nedjelju, izvijestili su lokalni mediji dok je ruska agencija Interfax izvijestila, pozivajući se na službene izvore, da je stanje pod nadzorom. Svjedoci procjenjuju da bi ukupan broj mrtvih u nemirima mogao biti i pet stotina. Većina tijela odvezena je u subotu na nepoznatu lokaciju. Središte Andizhana, gdje je vojska otvorila vatru kako bi suzbila masovne prosvjede i dalje je u potpunosti zatvoreno, kažu izvješća. Na internet stranicama se kaže da su tijela pokopana u gradu, no razmjeri nasilja još uvijek nisu poznati.

BEČ - Velikom svečanošću u dvorcu Belvedere u Beču u nedjelju je obilježena 50. obljetnica potpisivanja Državnog ugovora kojim je Austrija stekla oslobođenje od desetogodišnje vladavine savezničkog povjerenstva i potpuni suverenitet. Pozvani su ministri vanjskih poslova sve četiri zemlje potpisnice ugovora i saveznice u drugom svjetskom ratu - SAD, Rusije, Francuske i Velike Britanije, ali se američka državna tajnica Condoleeza Rice ispričala jer je u nedjelju nenajavljeno otputovala u Irak. Državni ugovor bio je prvi korak u novu slobodu i samopouzdanje, naglasio je austrijski predsjednik Heinz Fischer, a austrijski kancelar Wolfgang Schuessel istaknuo je kako "zemlje potpisnice ugovorom Austriji nisu vratile samo slobodu nego i povjerenje da zajedno grade ujedinjenju Europu na zajedničkim vrijednostima".

RIM - Papa Benedikt XVI. ispričao se u nedjelju vjernicima, koji su potpuno ispunili Trg svetog Petra, zbog kašnjenja na redovno nedjeljno obraćanje s prozora apostolske palače. "Ispričavam se zbog velikog zakašnjenja", rekao je Benedikt XVI. i dodao kako je zakasnio na nedjeljnu molitvu Kraljice Nebeske u 12 sati pošto je prethodno u bazilici svetog Petra predvodio misu na kojoj je zaredio 21 novog svećenika, a takva svečanost "traje nešto duže". Više desetaka tisuća hodočasnika na prepunom Trgu svetog Petra pozdravilo je pljeskom te Papine riječi.

BEOGRAD - Skup koji se u nedjelju organizira na Ravnoj gori - okupljanje pristaša četničkog pokreta i Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića - zabranila bi svaka država kojoj je stalo do njenog ugleda i antifašističke borbe, a u Srbiji se on podiže na službenu razinu, što je apsurd i postavlja pitanje što se tamo proslavlja, izjavio je Miodrag Zečević, predsjednik komiteta SUBNOR-a Srbije i Crne Gore "Politici" od nedjelje. Zečević je dodao da je skup na Ravnoj gori "problem vlasti, ali i dokaz da se oni identificiraju s bivšom kolaboracijom, što nije ni čudo, jer se tamo nalazi njihovo ideološko uporište".

BAGDAD - Iračka je vlada u nedjelju objavila da je u dva tjedna u 70 atentata poginulo 400 osoba, najviše civila, nazvavši to nasilje "virusom iz inozemstva". "Od osnivanja vlade prije dva tjedna 400 Iračana je poginulo, a stotine su ranjene u 70 ekspolozija automobila bombi i drugih bombi", rekao je glasnogovornik Leith Koubba na konferenciji za novinare. "Kriminalci pokušavaju pokazati da je vlada nesposobna štiti stanovništvo. Ekstremističke skupine iz inozemstva pokušavaju zastrašiti ljude kako bi ih pobunili protiv vlade", kazao je glasnogovornik.

ADIS ABEBA - Birališta za parlamentarne izbore u Etiopiji otvorena su u šest sati po lokalnom vremenu, a na izborima sudjeluje 15 stranaka koje će se svojim kandidatima natjecati za 548 zastupničkih mjesta. Najveći favorit je Revolucionarna demokratska fronta etiopskog naroda (EPRDF) koju vodi aktualni premijer Meles Zenawi. Ovo su treći parlamentarni izbori otkako je 1991. godine vlast silom preuzeo (EPRDF). Oko 26 milijuna Etiopljana ima pravo izaći na birališta kako bi izabralo nove zastupnike na ukupno 31.000 biralište. Izbori imaju samo jedan krug.

PRIŠTINA - Iz masovne grobnice otkrivene na periferiji Mališeva, oko 45 kilometara jugozapadno od Prištine, do danas je ekshumirano pet tijela, izjavio je u nedjelju za agenciju Beta predsjednik Komisije za nestale osobe Vijeća ministara Srbije i Crne Gore Gvozden Gagić. Prema njegovim riječima, pretpostavlja se da se u grobnici, otkrivenoj u improviziranom kamenolomu u naselju Mirdita, nalaze ostaci deset do petnaest tijela Srba iz mališevskog kraja, ubijenih nakon 1998. godine. Gagić je naveo da radovi na lokalitetu traju od početka sedmice pod nadzorom stručnjaka za sudsku medicinu UN, a da će za završetak ekshumacije biti potrebno još tjedan dana, nakon čega će uslijediti obdukcija i DNK analize.

ZAGREB - Peta Izborna konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) otvorena je u nedjelju u Hrvatskoj matici iseljenika u nazočnosti 80-ak izaslanika iz 30 zemalja svijeta i predstavnike Vlade, Sabora i Crkve. Predsjednik HSK-a Šimun Šito Ćorić izrazio je u pozdravnom govoru zadovoljstvo što će se predstavnici hrvatskog iseljeništva u sljedeća dva dana imati priliku sastati s vodećim ljudima naroda, države i Crkve, i izrazio uvjerenje da bi hrvatskom "izvandomovinstvu bilo jako drago a matičnoj državi od koristi da je Hrvatska što bolje informirana o svom iseljeništvu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙