FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Sve vodeće svjetske agencije, AFP, Reuters, DPA, kao i agencije susjednih zemalja, izvijestile su u nedjelju o početku lokalnih izbora u Hrvatskoj na koje je pozvano oko četiri milijuna birača, podsjećajući da se četvrti lokalni izbori od neovisnosti provode u 570 jedinica. Agencije prenose mišljenja političkih analitičara prema kojima su ovi izbori svojevrsni test za vladu premijera Ive Sanadera.

RAMALAH - Na Bliskom istoku neće biti mira bez pravednog i usuglašenog rješavanja pitanja izbjeglica, stoji u nedjeljnoj poruci predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa prilikom obilježavanja "Nakbe", odnosno stvaranja izraelske države 1948. godine. Abasova poruka je emitirana prilikom okupljanja ispred groba bivšeg palestinskog čelnika Jasera Arafata u Ramalahu. Abas se trenutačno nalazi u Japanu. Palestinci svake godine obilježavaju Nakbu (katastrofu) 15. svibnja kada je završio britanski mandat u Palestini nakon čega je uslijedilo stvaranje izraelske države.

JERUZALEM - Izrael je odobrio stotinama palestinskih policajaca raspoređenih u gotovo svim autonomnim gradovima na Zapadnoj obali da nose vlastito oružje, javlja u nedjelju agencija France Presse pozivajući se na vojne izvore. Radi se o Nablusu, Dženinu, Ramalahu i Hebronu, gdje još uvijek nije postignut sporazum o transferu sigurnosne kontrole Palestinskoj samoupravi, te o Jerihonu i Tulkaremu.

RIM - Papa Benedikt XVI. je u nedjelju tijekom svečane mise u povodu zaređenja 21 rimskog svećenika kazao kako se zlo može pobijediti jedino oprostom. Crkva je "novi Božji narod koji proističe od svih naroda i treba i dalje biti ono što jeste, treba otvoriti granice narodima i srušiti prepreke između klasa i rasa", rekao je Papa u homiliji. Crkva treba otvoriti "granice koje mi ljudi nastavljamo dizati između nas", rekao je papa Benedikt XVI. i podsjetio na ulogu Duha Svetoga, danas na Duhove. "Ako zlo nije prevladano onda ništa ne može biti poboljšano, a zlo se pobjeđuje jedino oprostom", rekao je Papa.

BAGDAD - Američka državna tajnica Condoleezza Rice nenajavljeno je u nedjelju doputovala u Irak kako bi dala potporu novoj iračkoj vladi. Ona je po dolasku rekla da će sa svojim domaćinima razgovarati o načinima poticanja političkog procesa i suzbijanju pobune u Iraku. "Pobuna je vrlo nasilna ali pobune ne suzbijate samo vojno nego ih porazite jakom političkom alternativom", izjavila je američka državna tajnica.

SAN SEBASTIJAN - Tri su osobe lakše ozlijeđene u četiri slabije eksplozije koje su se u noći sa subote na nedjelju dogodile u razmaku od jednog sata u nekoliko tvrtki u Baskiji, javlja agencija France Presse pozivajući se na policijske izvore u Španjolskoj. Eksplozije su se dogodile između tri i četiri sata ujutro u četiri različita grada Baskije - Beasainu, Bergari, Elgoibaru i Soraluzi. Počinjena šteta nije velika, ali su tri osobe ozlijeđene u Bergari - dva policajca i jedan stražar tvrtke Felix Gabilondo. Atentati nisu najavljeni i dio su, čini se, kampanje protiv baskijskih tvrtki koju provodi separatistička organizacija ETA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙