FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 15. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj se u sedam sati otvara oko 6500 birališta na kojima oko četiri milijuna birača odlučuje tko će ih u iduće četiri godine predstavljati u općinskim i gradskim vijećima te županijskim i skupštini Grada Zagreba. Birališta će biti otvorena do 19 sati, no birači koji se u vrijeme zatvaranja tamo zateknu moći će glasovati i nakon 19 sati. Četvrti lokalni izbori od neovisnosti provode se u 570 jedinica, bira se 8. 377 članova lokalnih predstavničkih tijela za koja je kandidirano oko 64 tisuće kandidata ili po osam za svako mjesto. Birači će na biralištima dobivati po dva listića - za općinsko ili gradsko vijeće te za županijsku skupštinu, a u Zagrebu listiće za vijeća gradskih četvrti te za gradsku skupštinu.

ZAGREB - Hrvatski biskupi uputili su s prekjučer završenog plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) poruku da treba sačuvati mir i zajedništvo u narodu te izbjegavati nepotrebno dramatiziranje. Analizirajući aktualnu situaciju u nešem društvu biskupi su pozvali vjernike da pojedinačno i na zajedničkim slavljima mole za domovinu Hrvatsku, priopćilo je jučer Tajništvo HBK. Tijekom trodnevnog zasjedanj biskupi su se susreli s predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom i ministrom kulture Božom Biškupićem kako bi se što bolje informirali o stanju u pregovorima s EU. Istaknuli su zajedničko stajalište da je Hrvatskoj mjesto u EU i da treba poduzeti sve kako bi što prije postigla taj cilj, stoji u priopćenju.

VINKOVCI - U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije, Vinkovci su sinoć bili domaćin Prvom susretu hrvatskih folkornih i tamburaških skupina iz Europe. U ime pokrovitelja, predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa manifestaciju, koja se održava u sportskoj dvorani "Lenije", otvorenom je proglasila saborska zastupnica Ivana Sušec-Trakoštanec. Pozdravljajući sudionike manifestacije, članove hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz Njemačke, Švicarske, Rumunjske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Slovačke i Hrvatske, Ivana Sušec-Trakoštanec pročitala je i pozdravno pismo predsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

ILOK - Dvanaesti Festival glumca svečano je sinoć otvoren u Iloku, ovogodišnjem gradu domaćinu Festivala. Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer ocijenio je kako je pored tradicijskih manifestacija "Vinkovačkih jeseni" i "Šokačkog sijela", znakom kulturne prepoznatljivosti Vukovarsko-srijemske županije odavno postao i "Festival glumca". Festival glumca održava se od 14. do 23. svibnja, a osim u Iloku, predstave će se igrati i u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, te još nekim mjestima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Izbornica Festivala glumica Anja Šovagović-Despot za Festival je izabrala 19 predstava. Festival je otvoren predstavom Ljubormira Kerekeša "Skupština" u izvedbi HNK Varaždin.

PAZIN - Učenici Osnovne škole "Đure Deželića" iz Ivanić Grada u kategoriji podmlatka odnosno učenika viših razreda osnovne škole te učenici Opće gimnazije Nove Gradiške u kategoriji mladeži odnosno srednjoškolaca pobjednici su 9. državnog natjecanja mladeži Hrvatskog Crvenog križa koje je jučer održano u Pazinu. Natjecanje je okupilo 400 sudionika - od 252 natjecatelja do voditelja ekipa, mentora i sudaca te volontera Crvenog križa i njihovih ravnatelja. Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Jadranko Crnić pazinsko je natjecanje nazvao "zajedničkom olimpijadom znanja".

DUBROVNIK - U kazalištu "Marina Držića" u Dubrovniku sinoć je izvedena posljednja premijerna izvedba u ovoj sezoni - riječ je o musicalu "Dan od amora" koji je nastao prema Držićevoj pastoralnoj komediji Grižula. Libreto za musical "Dan od amora" napisao je akademik Luko Paljetak, a glazbu Đelo Jusić. Redatelj predstave je Vlado Štefančić, scenograf Marin Gozze, koreografkinja je Suzana Sliva, kostimografkinja Matija Vujica, a video projekcije potpisuje Deni Šesnić. Uz ansambl Dubrovačkog kazališta te pjevače i glumce u predstavi sudjeluju i članovi dubrovačkog Simfonijskog orkestra kojima je ravnao Đelo Jusić. "Dan od amora" prva je glazbena predstava nakon 50 godina koja je izvedena na daskama dubrovačkog kazališta Marina Držića.

VARAŽDIN - Varaždinski Jazz band svojim je koncertom sinoć u Lapidariju varaždinskog Starog grada otvorio Noć muzeja, kulturnu manifestaciju u kojoj sudjeluju brojni europski muzeji, a koji koordinira francuska Muzejska direkcija iz Pariza. Tako je sinoć varaždinski Gradski muzej otvoren od 19,30 sati pa do jedan sat iza ponoći zajedno sa drugim muzejima diljem Europe, a u muzejima se odvija program na temu "Svjetlo u noći". U tom je vremenu stalni postav kulturno-povijesnog odjela bio otvoren za razgledavanje, a posjetitelje su vodili kostimirani vodiči.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙