FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 14. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je u subotu pozvao na pronalaženje miroljubivog rješenja sukoba između vojske i pobunjenika u Uzbekistanu gdje je od četvrtka navečer poginulo više desetaka osoba, priopćeno je iz sjedišta Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu. "Duboko sam zabrinut zbog trenutačne situacije u Uzbekistanu", kaže se u priopćenju. "Savez očekuje od Uzbekistana koji je član Partnerstva za mir da poštuje načela tog programa, posebice miroljubivo rješavanje sukoba", istaknuo je Scheffer.

LONDON - Islamistička stranka Hizb ut Tahrir je u subotu odbacila optužbe uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova da ona stoji iza nasilja u Andijanu, gradu u toj srednjoazijskoj državi, gdje je u nemirima ubijeno oko 30 osoba, a ranjeno stotinjak. "Krivnja zbog nasilja je na Islamu Karimovu i njegovom opresivnom režimu u kojem su mučene i zatvorene tisuće nevinih žrtva", rekao je Imran Wahid, glasnogovornik te organizacije u Londonu. Wahid je rekao i da je skupina vrlo aktivna u Uzbekistanu. "Želimo potkopati i zbaciti režim Islama Karimova miroljubivim putem", izjavio je Wahid.

DUŠANBE - Uzbekistan je u subotu zatvorio svoju granicu s Tadžikistanom nakon oružanih nemira u gradu Andijanu, javlja agencija France Presse pozivajući se na vojne izvore. "Uzbečki graničari ne puštaju nikoga da prijeđe granicu s Tadžikistanom", rekao je za France Presse neimenovani vojni izvor. "Službeno je granica otvorena, ali nitko je ne prelazi, ni osobe ni teretni kamioni", dodao je. Tadžikistan je od petka na granicu s Uzbekistanom postavio dodatne graničare u sjevernom dijelu blizu grada Andižana. "To je pokušaj da se spriječi ulazak ekstremistima ili kriminalcima koji dolaze sa susjednih teritorija", pojasnio je jedan od pograničnih službenika.

PORTOROŽ - Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Ivo Sanader i Janez Janša sastali su se na neformalnom sastanku u subotu u Portorožu tijekom održavanja 8. kongresa Slovenske demokratske stranke. I Sanader i Janša složili su se da su otvorena pitanja između dviju država mnogo manja od onoga što dvije države i dva naroda povezuje. "Bitno je više stvari koje nas povezuju od otvorenih pitanja koje postoje između naših država, a sretan sam da je to istaknuo i premijer Ivo Sanader", rekao je Janša na konferenciji za novinare. Janša je rekao da će izjava o izbjegavanju incidenata, čiji bi tekst trebao biti usklađen u idućih deset dana, stvoriti okolnosti u kojima incidentne situacije na granici između dviju država neće biti moguće ili će, ako do njih bude dolazilo, biti brzo riješene. Sanader je rekao da je vrlo zadovoljan susretom sa Janšom.

BEOGRAD - Najviši srbijanski državni dužnosnici u subotu su u Beogradu ponovili da je za Srbiju neprihvatljiva bilo kakva nezavisnost Kosova, kao i da postojeća granica Srbije s Albanijom i Makedonijom ne može biti preimenovana u kosovsku državnu granicu. "Najbolje rješenje za Kosovo je široka autonomija s međunarodnim jamstvima", izjavio je srbijanski premijer Vojislav Koštunica na sjednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, čiji je predsjednik. Ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, se na Petom saboru Srpskog pokreta obnove čiji je predsjednik, založio se da granica s Kosovom bude "europska granica, postojeća na mapi, nepostojeća u stvarnosti, kao simbol novog, europskog i ljudskog statusa Kosova i cijele regije".

PRIŠTINA - Forenzičari UN-a iskopali su iz masovne grobnice kod kosovskog grada Mališeva tijela za koja se pretpostavlja da su nestali Srbi, izjavila je u subotu glasnogovornica UN-ove misije Marcia Poole. "Postoji više ostataka tijela i najmanje dva potpuna tijela", rekla je Marcia Poole. "Vjeruje se da se radi o Srbima koji su nestali 1998. godine", kazao je drugi neimenovani izvor iz UN-a. Oko 3.000 ljudi još se smatra nestalima nakon sukoba srpskih sigurnosnih snaga i kosovskih Albanaca. Većina su Albanci, ali se nestalima smatra i oko 500 Srba. Marcia Poole je rekla da se velika grobnica nalazi blizu bolnice u bivšem uporištu OVK u Mališevu, 45 kilometara jugozapadno od Prištine.

BEOGRAD - Aktualni ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković u subotu je, na petom saboru Srpskog pokreta obnove (SPO), ponovo izabran za predsjednika stranke. U svom obraćanju Drašković je naveo da SPO mora postati drukčiji i postati dio Europe, nakon čega je usvojena i Deklaracija za europsku Srbiju. Istovremeno, dio dosadašnjih članova SPO-a nezadovoljnih Draškovićevom politikom, pred oko deset tisuća pristaša na skupu na Ravnoj gori najavilo je osnivanje nove stranke - Srpskog demokratskog pokreta obnove. Jedan od dosadašnjih potpredsjednika SPO-a i aktualni potpredsjednik Skupštine Srbije, Vojislav Mihailović, unuk četničkog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, najavio je će da nova stranka biti stranka desnog centra.

RIM - Rimokatolička crkva u subotu je proglasila prve blaženike otkako je počeo pontifikat pape Benedikta XVI., ali procesu beatifikacije Sveti otac nije bio nazočan. Novi je papa tako prekinuo praksu svog prethodnika Ivana Pavla II. koji je osobno predvodio sve obrede beatifikacija i kanonizacija u svom 26 godina dugom pontifikatu. Dvije redovnice postale su nove blaženice - Amerikanka Maria Anna Barbara Cope, poznata pod imenom Marianne iz Molokaija, koja je 30 godina svoga života posvetila skrbi za gubavce na tom havajskom otoku. Druga je Španjolka Fiorentina Nicol Goni, koja je ustanovila red dominkanskih misionarki u Peruu. Proces beatifikacije u bazilici svetog Petra predvodio je portugalski kardinal Jose Saraiva Martins.

WASHINGTON - Pentagon je u okviru mjera štednje predložio da se uz više vojnih baza i centara zatvori i znamenita washingtonska vojna bolnica Walter Reed u kojoj su umrli američki predsjednik Dwight Eisenhower i general Douglas MacArthur i gdje je u posljednje dvije godine liječeno gotovo 1200 vojnika ranjenih u Iraku. Ministar obrane Sjedinjenih Država Donald Rumsfeld u petak je objavio prijedlog o zatvaranju 33 vojne baze vojske SAD-a, među kojima je i čuveni vojni medicinski centar u Washingtonu. Unatoč njezinoj znamenitosti, ta bolnica više ne zadovoljava po položaju, pristupačnosti i mogućnostima širenjima, objavio je Washington Post.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙