FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 14. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

BLEIBURG - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je danas u Bleiburgu na središnjoj komemoraciji 60. obljetnice bleiburške tragedije da je Bleiburg mjesto planski smišljenih egzekucija nad tisućama ljudi. Naša je obveza nositi sjećanja na nedužne žrtve krvavog hrvatskog proljeća 1945., rekao je Šeks. Također je rekao kako se neće dopustiti kriminalizacija osloboditeljskih akcija Bljesak i Oluja. Vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić pozvao je da se prestane manipulirati žrtvama. Prestanite s dvostrukim mjerilima u poštivanju žrtve, pozvao je Puljić dodavši kako žrtvama ne želimo stvarati ni mitologiju ni ideologiju. Puljić je pozvao Hrvate da bez obzira na granice imaju srca jedni za druge.

VALPOVO - Komemorativnim skupom na valpovačkome logoraškom groblju danas je prvi put u Hrvatskoj Njemačka narodnosna zajednica, Zemaljska udruga podunavskih Švaba u Hrvatskoj, javno obilježila 60. godišnjicu progona Nijemaca i Austrijanaca pod nazivom Dan protjerivanja. U samo 15 minuta 11. svibnja 1945. iz svojih je domova protjerano 13.000 uglavnom žena, djece i staraca u koncentracijske logore u Valpovu, Josipovcu i Krndiji te u mnoge pustare u Slavoniji, Baranji, Srijemu i Bačkoj, rekao je predsjednik Zajednice Nikola Mak. Odavanjem počasti tim nedužnim žrtvama, danas odajemo počast i svim nedužnim žrtvama fašističkog režima, rekao je Nikola Mak, koji je i sam kao sedmogodišnji dječak bio u valpovačkom logoru.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić neuobičajenim je ocijenio jučerašnji istup premijera Ive Sanadera pred Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja ga je pozvala da hrvatske biskupe što bolje izvijesti o stanju pregovora s EU. "To nije uobičajeno. Može se sa svima razgovarati, pa tako i s predstavnicima Crkve, ali ja bih predložio da se Crkva bavi svojim problemima", odgovorio je danas predsjednik Mesić na pitanje novinara na proslavi 21. rođendana zagrebačkog Radija 101. Hrvatska biskupska konferencija je izvijestila i da su hrvatski biskupi složni glede ulaska Hrvatske u EU.

ZAGREB - Po izračunu Hrvatskih nezavisnih sindikata, najniži troškovi četveročlane obitelji u travnju bili su 6158,62 kuna, što je 2,27 posto manje nego u ožujku, a prosječna plaća mogla je podmiriti 68,08 posto prosječne košarice, što je 0,96 posto više u odnosu prema ožujku. Ako se računa podstanarstvo, čiji troškovi nisu uključeni u košaricu, troškovi bi bili 7919,36 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi 52,96 posto. Obračun je načinjen prema podacima Državnoga zavoda za statistiku o prosječnoj neto plaći u ožujku od 4193 kune, kaže se u izvješću Hrvatskih nezavisnih sindikata.

ZAGREB - Radio 101, postaja koja se kroz godine postala jednim od zaštitnih znakova Zagreba, danas je ispred kafića "Charli" u središtu grada proslavila 21. rođendan. Obljetnica je ove godine proslavljena u znaku humanitarne akcije "Opremimo i obnovimo Centar za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama Dubrava". Točno u podne mnogobrojne je građane i goste "Stojedinica" počastila tortom i kolačima. U šetnji oko "Charlija" mogle su se vidjeti mnoge osobe iz javnog života i političari, a štandove "Stojedinice" obišao je i predsjednik Republike Stjepan Mesić. U čestitci radiju, predsjednik Mesić je istaknuo da je ta radijska postaja "osvjedočeno građansko dobro".

ZAGREB - Počinjemo posao bitan za narodnu kulturu i za sav narodni život, istaknuo je na prvoj sjednici Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa predsjednik toga vijeća, akademik Radoslav Katičić, priopćeno je danas iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Akademik Katičić napomenuo je kako će Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika skrbiti za veliku jezičnu stečevinu i raspravljati o pitanjima što se postavljaju s tim u svezi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙