FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 14. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

TAŠKENT - Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov je u subotu izjavio kako nije izdao naredbu da vojska otvori vatru na oko 3.000 demonstranata u istočnom gradu Andižanu, gdje je poginulo tridesetak osoba od kojih je devet vojnika, deset civila i deset "kriminalaca", te je za nasilje i nemire optužio islamističku skupinu Hizb ut Tahrir. Vidljivo ljut Karimov je na konferenciji za novinare nemire u Andižanu povezao s državnim udarom u susjednom Kirgistanu koji se dogodio početkom ove godine nakon što su izbili prosvjedi zbog izbornih prijevara u Ošu vrlo blizu uzbekistanske granice. Kako je kazao, nemire u Andižanu organizirala je islamistička skupina Hizb ut Tahrir koja je organizirala i prosvjede u Ošu u Kirgistanu početkom godine.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije u srednjoj Aziji nakon ozbiljnih nemira u Uzbekistanu. Putin je u subotu telefonski razgovarao sa svojim uzbekistanskim kolegom Islamom Karimovim o razvoju situacije u toj zemlji, priopćio je Kremlj. Unatoč informacijama o tome da je uzbekistanska vojska otvorila vatru na mirne prosvjednike pri čemu je poginulo 30-ak osoba, Moskva je pozdravila državnu provedbu ovlasti.

RIM - Skupinu od 27 ilegalnih imigranata zaustavila je u subotu ujutro talijanska policija na Siciliji, a za drugom skupinom se traga, dok su uhićene tri osobe pod sumnjom da su upravljale plovilom s ilegalnim imigrantima. Inače, talijanski ministar unutarnjih poslova, Giuseppe Pisanu lansirao je uzbunu zbog kriminala sve više povezanog s ilegalnom imigracijom, objavljuje danas list Corriere della Sera. "Došli smo do situacije da u nekim regijama krivična djela ilegalnih imigranata prelaze 50 posto ukupnih otkrivenih krivičnih djela", rekao je Pisanu, te naglasio da od "oko 611.000 osoba koliko ih je uhićeno i prijavljeno u 2004. godini, čak 171.811 su bili ilegalni imigranti bez dozvole boravka".

TAIPEI - Demokratska progresistička stranka (DPP) koja se zalaže za neovisnost Tajvana pobjedila je u subotu na izborima nakon kojih će se morati posvetiti ustavnim reformama, pokazali su službeni rezultati. DPP je osvojila 1,64 milijuna glasova, dok je njezin najveći protivnik Kuomintang, pristalica približavanja Kini, osvojio 1,5 milijuna glasova, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo. Ovi se rezultati ne slažu s predviđanjima nekolicine promatrača koji su vjerovali da će DPP biti poražena poslije pada popularnosti uzrokovanog povijesnim posjetima Kini dviju glavnih protivničkih stranaka.

VARŠAVA - Poljska se protivi stvaranju europskih interventnih policijskih snaga na vanjskim granicama EU-a, izjavio je u subotu poljski ministar unutarnjih poslova Ryszard Kalisz. "Takvo će stajalište Poljske biti izneseno na sastancima ministara unutarnjih poslova", kazao je ministar, a prenijela agencija PAP. Mi, međutim, "želimo pojačati našu operativnu međunarodnu suradnju s graničnim policijskim snagama drugih europskih zemalja", dodao je. U četvrtak su se ministri unutarnjih poslova G5 - skupine koja okuplja pet najnaseljenijih država EU - okupili u Parizu na izvanrednom sastanku kako bi razmislili o stvaranju europskih interventnih policijskih snaga za vanjska granična područja Unije.

SYDNEY - Diplomatska služba u Australiji morala se ispričati zbog priopćenja u kojem se upozorava da je opasno putovati u Perth. E-mail s upozorenjem poslan je medijima, putničkim agencijama i svim pretplatnicima na obavijesti ureda australske vlade koji izdaje upozorenja o lokacijama na koje je opasno putovati. Do greške je došlo jer je jedan honorarac koji je radio za vladu isprobavao kako radi novi sustav za slanje e-mailova i poslao elektronsku poruku netočnog sadržaja. Perth je grad od 1,3 milijuna stanovnika na zapadu Australije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙