FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erupcija vulkana na Galapagosu

QUITO, 14. svibnja 2005. (Hina/DPA) - Vulkan Fernandina eruptirao je upetak popodne, a velika količina izbačene lave i pepela prijetiuništenjem ionako skromne vegetacije i životinjskom svijeta na OtočjuGalapagos.
QUITO, 14. svibnja 2005. (Hina/DPA) - Vulkan Fernandina eruptirao je u petak popodne, a velika količina izbačene lave i pepela prijeti uništenjem ionako skromne vegetacije i životinjskom svijeta na Otočju Galapagos.

Otočje pripada Ekvadoru i jedno je od najvažnijih prirodnih rezervata na svijetu, te stanište brojnih iguana, morskih lavova i pingvina za čiji su se opstanak nakon erupcije Fernandine zabrinuli ekolozi. Fernandina se nalazi na najudaljenijem otoku arhipelaga, nije naseljen, a od 1813. vulkan je eruptirao više od 20 puta.

Stručnjaci procjenuju da će lava, ukoliko vulkan nastavi eruptirati, doseći obale otoka kroz pet dana. Jednu od erupcija Fernandine je opisivao i najčuveniji posjetitelj Galapagosa Charles Darwin, koji je 20 godina proveo na arhipelagu radeći na svojoj teoriji postanka vrsta i prirodne selekcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙