FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: kako provjeriti originalnu novčanicu kune?

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska narodna banka na svojim jeweb stranicama objavila upute, uz slikovni prikaz, kako prepoznatioriginalnu od krivotvorene novčanice kune, a te su upute s načinimaprovjere objavljene s obzirom da su se u optjecaju pojavilekrivotvorene novčanice od 200 kuna.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska narodna banka na svojim je web stranicama objavila upute, uz slikovni prikaz, kako prepoznati originalnu od krivotvorene novčanice kune, a te su upute s načinima provjere objavljene s obzirom da su se u optjecaju pojavile krivotvorene novčanice od 200 kuna.

HNB i MUP su početkom svibnja obavijestili javnost da su se u optjecaju pojavile krivotvorene novčanice od 200 kuna, s datumom izdanja 7. ožujka 2002. godine. U razdoblju od 18. ožujka do 30. travnja ove godine otkriveno je ukupno 37 krivotvorina, i to 29 na području Zagreba, a ostale na području Karlovca, Garešnice, Zaboka, Samobora i Varaždina.

Primjena tiskarske tehnike u izradi, kako je tada napomenuto, upućuje na moguću izradu većih količina krivotvorina, pa je prigodom primanja novčanica od 200 kuna potreban dodatan oprez.

Pritom iz HNB-a napominju da je originalne novčanice kune lako prepoznati. Dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja, a da bi se napravilo tu jednostavnu provjeru, ne mora se biti stručnjak, već samo slijediti upute.

Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.

OSJETI! - Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! - Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.

TITRAJ! - Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

PROVJERI! - Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙