FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odbio je prijedlog nagodbe o isplati smjenskog rada koju im je ponudio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac te najavio štrajk za 9. lipnja. Štrajk će trajati dok se ne potpiše Kolektivni ugovor koji zaposlenima u srednjim školama predviđa porast plaća u ovoj godini za prosječno 5,66 posto, istaknuo je na konferenciji za novinare zamjenik predsjednika sindikata Nikola Andrić. Ako se sindikalni zahtjevi ne ispune, štrajk će se nastaviti i u idućoj školskoj godini. Potporu organiziranju štrajka dalo je 89,2 posto djelatnika anketiranih u 257 srednjoškolskih ustanova. Sindikat je anketom obuhvatio 72 posto zaposlenih, a među njima se 76,7 posto izjasnilo za višednevni štrajk.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Hrvatski školski sindikat Preporod odbili su danas ponudu nagodbe Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa o plaćanju duga za smjenski rad zaposlenima u osnovnim školama. Ponuda Ministarstva je neprihvatljiva, kako zbog ponuđenog iznosa za isplatu duga, tako i zbog razdoblja na koji se dug odnosi, istaknuli su na konferenciji za novinare predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić i predsjednik Preporoda Željko Stipić. Umjesto 60 milijuna kuna, koliko sindikati traže za minimalno šest mjeseci razdoblja na koje se dug odnosi, Ministarstvo nudi isplatu 25 milijuna kuna, kojim se pokriva samo dva i pol mjeseca dugovanja.

ZAGREB - Korupcija u Hrvatskoj sve je prisutnija, a prema istraživanju Transparency Internationala Hrvatska (TIH) čak 89,1 posto građana smatra da je korupcija raširena ili jako raširena, istaknuli su danas predstavnici TIH-a. Takvi porazni rezultati dobiveni su istraživanjem javnog mnijenja o korupciji, javnosti informacija i konfliktu interesa, koje je na uzorku od tisuću ispitanika za TIH provela agencija GfK. U istoj anketi provedenoj prije dvije godine na raširenu ili jako raširenu korupciju upozorilo je čak četiri posto građana manje (85,1 posto).

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija danas je obilježila 79. obljetnicu Hrvatskoga radija (HR) i 49. obljetnicu Hrvatske televizije (HTV), a tom prigodom su, uz tradicionalnu dodjelu godišnjih nagrada "Ivan Šibl", u rad svečano puštena tri nova studija opremljena najsuvremenijom digitalnom tehnologijom. Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je u rad pustio nove studije, kazao je da se Vlada ne smije miješati u uređivačku politiku, ali da isto tako nacionalna javna radiotelevizija ne smije favorizirati niti jednu političku opciju. Dobitnici nagrade HRT-a "Ivan Šibl" za prošlu godinu su voditelj odsjeka tehnike Radiopostaje Split Boris Dedić i direktor fotografije u Odjelu snimanja HTV-a Božidar Jovanović.

ZAGREB - U Zagrebu je sve spremno za lokalne izbore u nedjelju kada će na 592 biračka mjesta moći izaći 710.318 Zagrepčana, izvijestio je danas zamjenik predsjednika zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Đuro Sessa. Sessa je na konferenciji za novinare ocijenio da u predizbornoj kampanji nije bilo većih odstupanja od uljuđenog ponašanja, bar po podnesenim prigovorima. Gradsko izborno povjerenstvo je tako, rekao je, ovaj put morao rješavati svega nekoliko prigovora i to radi postupka kandidiranja i radi povrede izborne promidžbe.

ZAGREB - Prognanici iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, smješteni izvan područja tih županija, te izvan Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, na izborima 15. svibnja mogu glasovati na redovitom biračkom mjestu u naselju svog prebivališta ili na biračkom mjestu određenu prema mjestu njihova trenutačna boravka u 19 općina, odnosno gradova. Ostali prognanici iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije smješteni u pet navedenih županija trebaju glasovati na svom redovitom biračkom mjestu u naselju prebivališta, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Raseljene osobe u hrvatskom Podunavlju, smještene izvan županija svoga prebivališta, mogu glasovati na svom biračkom mjestu u naselju svog prebivališta ili na biračkom mjestu u Belom Manastiru ili Vukovaru, koje je za svaku određeno prema adresi trenutačna boravišta.

VUKOVAR - Zbog treći put promijenjena redoslijeda zbirne izborne liste za vukovarsko Gradsko vijeće predstavnici triju vukovarskih gradskih nezavisnih lista i koalicije HSS-HNS zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare raspuštanje Gradskog izbornog povjerenstva i raspisivanje novih lokalnih izbora za Vukovar. Oni, naime, smatraju da su oštećeni promjenom rednog broja na listi, jer su se na taj broj pozivali u izbornoj promidžbi u pozivu biračima da glasuju za njih.

ZAGREB - Izborne ankete koje ovih dana objavljuju mediji nisu ispitivanje, nego oblikovanje javnog mnijenja, kazao je danas HSP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika Miroslav Rožić, na stranačkom info-pultu ispred zagrebačkoga Glavnog kolodvora. Zamoljen da komentira niz anketa po kojima HSP u Zagrebu na lokalnom izborima ostvaruje znatno niži rezultat od onoga na parlamentarnim izborima, Rožić je za Hinu kazao, kako ne vjeruje anketama.

ZAGREB - Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Boris Mikšić rekao je danas da na lokalnim izborima očekuje više od 40 posto glasova birača. Mikšić je novinarima, nakon održanog govora na središnjem zagrebačkom trgu, rekao da prognozu svog izbornog rezultata temelji na vlastitim anketama koje su radili i da ne vjeruje prognozama u medijima jer je to sve namješteno. Ljudima je dosta laži i obmanjivanja i žele poštene ljude, rekao je.

ZAGREB - Obilježavajući 15 godina djelovanja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) posvetio je današnji Dan otvorenih vrata jednom od najvećih hrvatskih problema - nezaposlenosti mladih. Predstavnici SSSH-a upoznali su posjetitelje Radničkog doma s problemom nezaposlenosti, pravima radnika i pravnoj zaštiti koju pruža sindikat te tržištu rada u Europskoj uniji. Po podacima SSSH-a, danas u Hrvatskoj živi čak sto tisuća osoba mlađih od 30 godina bez i jedne godine radnog staža, dok je svaka treća osoba u dobi do 30 godina nezaposlena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙