FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 13. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

TAŠKENT - Oružane skupine napale su noću na petak zatvor u istočnom Uzbekistanu u gradu Andijan i oslobodile tisuće zatvorenika, javljaju agencije pozivajući se na uzbečke medije. Agencije javljaju da je kaos zavladao na ulicama Andijana i da je po primitku vijesti o oružanoj pobuni u taj grad otputovao i uzbečki predsjednik Islam Karimov i drugi čelnici. "Pobunjenici su zauzeli zgradu uprave u regiji i dobro čuvani zatvor, nitko ne zna tko sada kontrolira grad", rekao je glasnogovornik Organizacije za ljudska prava Faidjahon Zainobidinov, prenosi francuska agencija France presse. Pretpostavlja se da je riječ o islamskim ekstremistima koji su ranije noću napali postrojbu uzbečkih oružanih snaga i oduzeli im vatreno oružje, javljaju mediji. Zasad nema službenih potvrda o žrtvama.

WASHINGTON - Slučaj vukovarske trojke treba ostati pred Haškim sudom, ali je prijedlog haškog tužiteljstva da ga se ustupi Hrvatskoj ili Srbiji i Crnoj Gori možda znak povećanog povjerenja prema njihovim pravosuđima, izjavila je direktorica američke organizacije Koalicija za međunarodnu pravdu Nina Bang-Jensen, prenosi Glas Amerike (VOA). Haško tužiteljstvo je krajem 2004. predložilo da se suđenje "vukovarskoj trojci" časnika JNA optuženih za pokolj na Ovčari ustupi Hrvatskoj ili alternativno Srbiji i Crnoj Gori. Bang-Jensen je ocijenila da politička klima u Srbiji nije nepristrana mada je postignut napredak u pravosuđu. Glede hrvatskog pravosuđa kaže da u njemu ima i pozitivnih i negativnih primjera. Zaključila je kako bi možda najbolje bilo da se "trojki" sudi u Den Haagu kako bi se osigurao neutralan forum.

LOGAR - Protuamerički prosvjedi u Afganistanu nastavljeni su i u četvrtak, a u sukobima s policijom ubijena su tri prosvjednika, rekli su službenici i svjedoci. Prosvjednike je ozlovoljila vijest da su američki vojnici oskrvnuli Kuran pred zatočenicima u bazi Guantanamo. Ljutiti stanovnici iz distrikta jugozapadno od Jalalabada, neki od njih naoružani, pokušavali su ući u Kabul, ali ih je u toj namjeri spriječila policija, pri čemu je došlo do žrtava. "Prosvjednici su bili naoružani ali nisu pucali na policiju", rekao je Shair Ali, jedan od prosvjednika. Nekoliko stotina studenata uzvikivalo je "Smrt Americi" na mirnom prosvjedu u Kabulu, dan nakon što je u neredima u Jalalabadu ubijeno četvoro ljudi, a 70-oro ih ozlijeđeno.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u četvrtak kako će preporučiti zatvaranje manje vojnih baza u Sjedinjenim Američkim Državama nego što se ranije predviđalo. Rumsfeld će u petak posebnom povjerenstvu predložiti koje od Pentagonovih 425 vojnih baza u SAD-u treba zatvoriti ili reorganizirati, nakon više od dvije godine razmatranja. "Ministarstvo preporuča manje zatvaranje velikih baza nego što se ranije predviđalo, dijelom zbog vraćanja desetina tisuća vojnika (iz inozemnih baza) kroz reviziju naše globalne pozicije i također zbog odluka da se smanji iznajmljeni prostor premještanjem aktivnosti iz iznajmljenog prostora u postrojenja u posjedu vlade", rekao je Rumsfled na konferenciji za novinare.

SINGAPUR - Više od četvrtine nezaposlenih mladih osoba u Aziji živi na jugoistoku tog kontinenta, pokazalo je u petak najnovije izviješće Ujedinjenih naroda. UN-ovo Gospodarsko-socijalno vijeće za Aziju i Pacifik procjenjuje da je u Aziji 38 milijuna nezaposlenih mladih osoba u o dobi od 15 do 24 godine. Čak deset milijuna nezaposlenih mladih osoba je iz jugoistočnih azijskih zemalja. U jugoistočnoj Aziji na jednu odraslu nezaposlenu osobu dolazi čak pet mladih nezaposlenih.

WASHINGTON/NEW YORK - Hrvatski turistički radnici priredili su u četvrtak u New Yorku hrvatsku večer na kojoj je obilježena 1700. godina postojanja grada Splita. Promidžbi Splita i Hrvatske održanoj u hotelu Millennium UN Plaza nazočilo je preko 90 novinara i predstavnika turoperatora koji u svojim programima imaju Hrvatsku. "Hrvatska je postala svjetska turistička destinacija broj jedan u 2005. prema najpoznatijem svjetskom izdavaču turističkih vodiča Lonely Planetu", podsjetila je Nena Komarica, voditeljica Hrvatske turističke zajednice u New Yorku. "Taj zamah popularnosti Hrvatske na svjetskoj turističkoj karti moramo iskoristiti za predstavljanje naših kulturnih događaja, a ove godine najveća kulturna manifestacija je proslava 1700 godina grada Splita", rekla je voditeljica Hrvatske turističke zajednice u New Yorku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙