FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnavlja se Schindlerova tvornica

VARŠAVA, 12. svibnja 2005. (Hina/DPA) - Tvornica emajla njemačkogpoduzetnika Oscara Schindlera koji je spasio više od 1.200 Židovatijekom Drugog svjetskog rata bit će obnovljena, izjavio jeglasnogovornik komunalnog ureda u Krakowu.
VARŠAVA, 12. svibnja 2005. (Hina/DPA) - Tvornica emajla njemačkog poduzetnika Oscara Schindlera koji je spasio više od 1.200 Židova tijekom Drugog svjetskog rata bit će obnovljena, izjavio je glasnogovornik komunalnog ureda u Krakowu.

On je također izrazio žaljenje zbog lošeg stanja zgrade, piše dnevnik "Gazeta Wyborcza" u četvrtak. Prema nekim informacijama, krakowski komunalni ured preuzeo je odgovornost za tvornicu prije nekoliko tjedana, a stražari brinu da nitko ne uđe u zgradu.

Stražari su spriječili nekoliko skupina posjetitelja iz Izraela, SAD-a i drugih država da posjete zgradu tvornice gdje je američki redatelj Steven Spielberg snimio Oscarom nagrađen film "Schindlerova lista". "Nitko nam nije rekao da dolazi toliko posjetitelja", kazao je glasnogovornik gradskog vijeća dodavši kako tvornica mora biti otvorena za posjetitelje. Turistički ured Krakowa objavio je također da bi tvornica trebala biti otvorena za turiste.

Planovi da se Schindlerova tvornica koristi za izložbe i svečanosti vezane uz Drugi svjetski rat i Holokaust propali su prošle godine.

Schindler je 1939. godine preuzeo dvije židovske tvornice emajla u Krakowu koji je tada bio pod njemačkom okupacijom. Koristio je svoje kontakte s nacističkim dužnosnicima kako bi spasio židovske radnike od deportacije u koncentracijske logore.

Mnogi muškarci, žene i djeca, čija su imena bila na Schindlerovom popisu radnika, preživjeli su holokaust.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙