FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak je, tijekom savjetovanja za diplomate i gospodarstvenike o uključivanju u rad europskih institucija, izjavio da Slovenija želi što skorije uključenje Hrvatske u EU jer će to dati zajednički nazivnik za rješenje otvorenih bilateralnih pitanja. "Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU jer će to dati zajednički nazivnik za rješavanje preostalih otvorenih pitanja", rekao je Rupel, koji je reagirao i na neke javne ocjene kako sadašnja slovenska vlada previše otvoreno podržava Hrvatsku i njen put u EU, ne vodeći računa o svom nacionalnom interesu. Odbio je mišljenja kako je slovenska diplomacija prema Hrvatskoj premekana.

ZAGREB - Novi voditelj Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga, u ponedjeljak je stupio na dužnost, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Veleposlanik Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga, španjolski diplomat, stručnjak je za OESS, multilateralnu diplomaciju, odnose između Istoka i Zapada, te pitanja središnje i istočne Europe. Veleposlanik Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga naslijedio je na ovoj funkciji veleposlanika Petera Semnebya koji je vodio Misiju OESS-a od siječnja 2002. do travnja 2005. godine.

ZAGREB - Europski pokret Hrvatska uručio je u utorak slovačkom veleposlaniku u Hrvatskoj Janu Petriku nagradu "Europski govor godine" zbog, kako je rečeno, "javnog istupanja koje je pridonijelo promicanju ideje Hrvatske u Europi i ideje Europe u Hrvatskoj". Slovački veleposlanik, koji se na dužnosti u Hrvatskoj nalazi od 1999. godine, osvojio je glasove Središnjeg odbora predavanjem pod nazivom "Godina dana iskustva slovačkog punopravnog članstva u Europskoj uniji", koje je u Europskom domu održano 20. travnja. Zahvalivši na nagradi, veleposlanik Petrik je rekao da je "ulazak u EU strateški cilj Hrvatske, kao što je to bio i cilj Slovačke". Dodao je da "svaki narod obogaćuje Europu, a bez hrvatskog kamenčića europska zgrada nije cjelovita".

MOSTAR - Bivši ministar zdravstva Federacije BiH Božo Ljubić prvi je među potencijalnim kandidatima javno potvrdio da će se na Saboru HDZ BiH, zakazanom za 4. lipnja, kandidirati za novog predsjednika ove stranke. "Uvjeren sam u pobjedu na saboru. HDZ BiH mora dobiti vjerodostojno vodstvo, sposobno suočiti se sa svim izazovima i konačno HDZ BiH profilirati u modernu europsku narodnu stranku", rekao je Ljubić u bosanskohercegovačkom izdanju "Slobodne Dalmacije" od utorka.

SARAJEVO - Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Ahmet Hadžipašić ponovo je u utorak pozvao INA-u i MOL da, zajedno s OMV Adriatic Holdingom iz Kopra, uđu u postupak dokapitalizacije i privatizacije sarajevske naftne tvrtke Energopetrol. U izjavi koju je prenijela federalna novinska agencija FENA, Hadžipašić je kazao kako je "jasno odaslao signal" OMV-u i konzorciju INA-MOL da bi trebali naći zajednički interes u ovom poslu. Dodao je da bi se na taj način izbjeglo politiziranje dokapitalizacije Energopetrola i ujedno onemogućilo "raznim lobijima da značajno poremete odnose u Federaciji".

ZAGREB - Ulazak u Europsku uniju trebao je stabilizirati političku scenu u središnjoj Europi i dati zamah vodećim socijaldemokratima, ali umjesto toga premijeri širom novih zemalja članica odstupaju sa svojih dužnosti, a istraživanja javnog mišljenja predviđanju njihove poraze na izborima, piše u utorak list Financial Times. Dezintegracija lijevog centra blokira ključne odluke o ekonomskim reformama i ratifikaciji europskog ustava i dovodi do opasnosti da na vlast dođu desni populisti koji bi mogli zauzeti ratoborniji stav prema Bruxellesu, ocjenjuje taj list.

TBILISI - Gruzijci su u utorak u Tbilisiju dočekali američkog predsjednika Georga W. Busha kao rock zvijezdu, te su oduševljeni njegovim govorom o demokraciji čak i probili policijski kordon i srušili sigurnosnu ogradu. Oko 150 tisuća ljudi došlo je čuti govor prvog američkog predsjednika koji je ikad posjetio Gruziju. Oduševljena masa je na Trgu slobode u Tbilisiju pljeskala nakon gotovo svake njegove izgovorene rečenice. Glazbenici i plesači u šubarama dočekali su američkog predsjednika i njegovu suprugu, a Bush je, ganut uzbuđenjem nastalim njegovim dolaskom, čak i zaplesao.

LJUBLJANA - Većina Slovenaca, njih 83 posto, ponosna je na ulogu svojih predaka u pobjedi nad nacifašizmom, pri čemu misle na partizansku ulogu osloboditelja od stranih okupatora, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja čije je rezultate u utorak objavilo ljubljansko "Delo". U anketi u kojoj je sudjelovalo preko 2000 ispitanika, 83 posto je izjavilo da je pobjeda nad nacizmom i fašizmom razlog za ponos, 13 posto ispitanih nije dalo odgovor, a da razloga za ponos nema ocijenilo je 4 posto ispitanika.

PARIZ - Nekoliko stotina francuskih kirurga ukrcalo se u utorak ujutro u vlak prema Britaniji gdje će provesti dan u "egzilu" prosvjedujući na taj način zbog odluke francuske vlade o neispunjavanju obveza o dotacijama. U prosvjedu će sudjelovati oko 800 kirurga. Oni od vlade traže da ispuni sporazum potpisan u kolovozu 2004. prema kojemu je dužna osigurati 52 milijuna eura dotacije kojom bi se kirurzima omogućilo pokrivanje sve većih troškova što ih treba izdvojiti za premije osiguranja odgovornosti liječnika. Glasnogovornik francuskih kirurga izjavio je kako su njegovi kolege odabrali svibanj za prosvjed jer se tijekom tog mjeseca tradicionalno obavi velik broj operativnih zahvata.

BEOGRAD - Beogradski dnevni listovi kratko su i bez komentara u utorak zabilježili dodjelu američkog priznanja četničkom vođi Draži Mihailoviću, uručenog u ponedjeljak u Beogradu njegovim potomcima, a samo list "Blic", koji je i do sada šire izvještavao o ovoj temi, komentira jučerašnju u tajnosti obavljenu dodjelu. List navodi kako je, "prema neslužbenim informacijama, doktorici Gordani Mihailović orden uručen u američkoj rezidenciji na Dedinju u strogoj tajnosti, a dodjeli odlikovanja, na njen zahtjev, nisu prisustvovali ni Dražin unuk Vojislav Mihailović, niti šef diplomacije SCG i lider SPO-a Vuk Drašković".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙