FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 10. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BANJA LUKA - MUP Republike Srpske službeno je priopćio da ne posjeduje saznanja o susretu haškog optuženika Radovana Karadžića i njegove supruge Ljiljane koji se, prema tvrdnjama londonskog The Guardiana, dogodio tijekom travnja u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Glasnogovornik direktora policije Radovan Pejić tim povodom izjavio je u banjalučkim Nezavisnim novinama od utorka kako haški istražitelji nisu kontaktirali MUP niti su dostavili takve informacije. Komentirajući napis u Guradianu, premijer Republike Pero Bukejlović kazao da Vlada nema informacije da je Karadžić viđen u BiH i posebno naglasio da bi, u tom slučaju, Radovan Karadžić bio uhićen.

MOSKVA - Rusija i Europska unija postigle su konačni sporazum o tijesnoj suradnji u četiri važna područja, od gospodarstva do vanjske sigurnosti, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi prije summita EU-Rusija, javljaju agencije. U ruskome priopćenju stoji da je sporazum postignut u ponedjeljak navečer na sastanku ruskog mnistra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s dužnosnicima EU: predsjedajućim (luksemburškim) ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom, s povjerenicom Europske komisije Benitom Ferrero-Waldner i visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, javlja Reuters. Sadržaj sporazuma bit će objavljen kasnije u utorak po završetku sastanka na vrhu koji je ujutro počeo u Moskvi.

TBILISSI - Gruzijska revolucija dala je primjer demokratskim promjenama u drugim zemljama, a Rusija će iskoristiti pojavu novih demokracija u bivšem SSSR-u, ocijenio je američki predsjednik George W. Bush u utorak u Tbilissiju. Bush je to rekao na tiskovnoj konferenciji održanoj zajedno s gruzijskim kolegom Mihailom Saakašvilijem, prozapadno orijentiranim političarem koji je 2003. došao na vlast uz široku potporu gruzijskog naroda, tzv. "ružičastom revolucijom". "Ružičasta revolucija bila je veliki trenutak u povijesti", kazao je Bush. Okosnica Sakashvilijeva političkog programa je povratak odmetnutih regija Južne Osetije i Abhazije pod središnju vlast Tbilissija. Bush je u tom smislu dao potporu Sakashviliju da vrati te dvije promoskovski orijentirane separatističke regije pod gruzijski suverenitet, ali mirnim sredstvima.

BAGDAD - Američke vojne snage su u utorak, treći dan zaredom uz pomoć helikoptera i vojnih zrakoplova nastavile veliku ofenzivu na uporišta pobunjenika u zapadnom Iraku u blizini sirijske granice, izvijestila je u utorak američka vojska. U najvećoj američkoj vojnoj operaciji u posljednjih šest mjeseci u Iraku, koja se odvija pod radnim nazivom "Matador", do sada je ubijeno oko stotinu pobunjenika. Ofenziva je počela u subotu kasno navečer u pograničnom gradu Qaimu. Poginula su i najmanje četiri marinca. Izvjestitelj lista Los Angeles Timesa s mjesta događaja je izvijestio da je ozlijeđeno 20 američkih vojnika, no vojska nije odmah potvrdila tu informaciju.

FRANKFURT - Njemačka će u srijedu zatvoriti drugi nuklearni reaktor u elektrani EnBW u Obrigheimu u sklopu svoje politike postupnog ukidanja korištenja nuklearne energije, izjavio je u utorak glasnogovornik države Baden Wuerttemberg. Unatoč njemačkoj politici, korištenje nuklearne energije opet je popularno drugdje u Europi s obzirom na činjenicu da nuklearni reaktori gotovo uopće ne proizvode efekt staklenika. Prema zakonu usvojenom 2000. godine na temelju sporazuma postignutog između predstavnika energoindustrije i vlade, u Njemačkoj će do 2020. godine biti postupno isključene sve nuklearne centrale. U studenom 2003. zatvoren je prvi reaktor njemačke nuklearke u Stadeu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙