FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. svibnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 10. svibnja 2005.(Hina) -

ZADAR - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je sinoć u Zadru da je obaviješten o prijedlogu haaškog Tužiteljstva da se proširi optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača i naglasio da nitko ne može zatamnjeti povijesnu istinu o Domovinskom ratu. "Što su haške optužnice apsurdnije, bit će ih lakše pobiti. Treba ostati miran. Nitko ne može i neće zatamnjeti povijesnu istinu. Tužiteljstvo je samo jedna od strana u procesu na Haaškom sudu, postoji i obrana, ali ima i još nešto: Hrvatska će se pojaviti u tim procesima u obliku prijatelja Suda i braniti istinu o Domovinskom ratu", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader tijekom središnjeg predizbornog skupa HDZ-a za Zadarsku županiju. Istaknuo je da nitko, pa ni Carla del Ponte, neće umanjiti značenje Oluje, koja je bila, kako je rekao, legalna, legitimna i blistava oslobodilačka operacija.

PULA - Plinsko polje Marica, drugo zajedničko hrvatsko-talijansko plinsko polje u Sjevernom Jadranu bit će danas i službeno pušteno u rad. Kako je najavljeno, polje Marica svečano će u rad pustiti premijer Ivo Sanader, koji će sa suradnicima i čelnicima Ine, Ininog strateškog partnera MOL-a i predstavnicima talijanskog ENI-ja, obići sjevernojadranska proizvodna polja i posjetiti platformu Ivana A. Polje Marica u funkcionalnoj ispitnoj proizvodnji je od studenog prošle godine, a godišnja mu je proizvodnja oko 150 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

ŠIBENIK - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader na predizbornom skupu te stranke u Šibeniku rekao je kako HDZ neće izgubiti ni lokalne, ni iduće parlamentarne izbore, te kako će ostvariti cilj ulaska u Europsku uniju, što ga je u programskim ciljevima stranke Franjo Tuđman postavio još 1989. godine. Nema alternative, rekao je Sanader, istaknuvši da Hrvatska želi biti za stolom za kojim se odlučuje o njezinoj sudbini, te da želi rast standarda. "Ne treba se bojati da ćemo u toj Europi izgubiti svoj nacionalni identitet. Europsku uniju snažnom čini upravo činjenica da je to zajednica zemalja koje itekako imaju svoj identitet", kazao je Sanader. Na skupu u Zadru, održanom nakon šibenskog, rekao je: "Nema žrtve koju nismo spremni platiti da uđemo u EU, samo da bismo se izborili za svoju budućnost".

BELIŠĆE - Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić sinoć je na predizbornom skupu u Belišću najavio da će danas tražiti izvanredno sazivanje Hrvatskog sabora zbog najnovijeg prijedloga haškog Tužiteljstva o proširenju optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača. Proširenjem optužnica "praktično bi se optužio ne samo cijeli državni vrh iz 1995. godine nego i lokalno čelništvo općina i županija", rekao je Đapić. Taj je prijedlog "najnevjerojatnija drskost haaškog Tužiteljstva zbog koje je došlo do ugroze temeljnih rezultata Domovinskog rata i Deklaracije o Domovinskom ratu, a što se kosi s Ustavom Republike Hrvatske", rekao je Đapić.

SISAK - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU-a) Vladimir Jordan sinoć je na predizbornom skupu u Sisku odbacio tvrdnje "da HSU u koaliciji s HDZ-om ništa nije napravio za umirovljenike". "Umirovljenici nikada ne bi dobili sadašnja povećanja mirovina da HSU nije potpisao sporazum o suradnji s HDZ-om i premijerom dr. Ivom Sanaderom", rekao je. Jordan je poručio "da HSU u Hrvatskom saboru neće prihvatiti promjenu formule obračuna povećanja mirovina, jer bi se time promijenio bit sporazuma o suradnji s HDZ-om i premijerom Sanaderom".

KOŠLJUN -U crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu sinoć je održana svečanost primopredaje restaurirane slike Francesca Ugheta "Raj, čistilište i pakao". To znamenito djelo nastalo u drugoj polovici 16. stoljeća restaurirali su stručnjaci iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu tijekom prošle i ove godine. Sveačnosti je nazočio i ministar kulture Božo Biškupić.

ZAGREB/SISAK - Pet osoba poginulo je u ponedjeljak navečer u teškoj prometnoj nesreći kod Siska kad su se izravno sudarila dva osobna automoblila, priopćila je Policijska uprava Sisak. Smrtno su stradali supružnici i njihov desetogodišnji sin u automobilu "kia" sisačkih registarskih oznaka, te dvojica muškaraca u automobilu "bmw", također sisačkih registarskih oznaka. Trojica muškaraca i dječak poginuli su na mjestu, a žena je preminula u vozilu hitne pomoći na putu prema sisačkoj bolnici. Uzrok sudara je pretjecanje, sklizak kolnik i neprilagođena brzina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙