FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rashodi proračuna u siječnju 1,36 milijardi kuna veći od prihoda

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Ukupni rashodi središnjeg državnogproračuna u siječnju ove godine bili su 1,36 milijardi kuna veći odproračunskih prihoda, pri čemu su gotovo polovicu rashoda činilirashodi za socijalne naknade, podaci su Ministarstva financija iznjihova najnovijeg Statističkog izvješća.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Ukupni rashodi središnjeg državnog proračuna u siječnju ove godine bili su 1,36 milijardi kuna veći od proračunskih prihoda, pri čemu su gotovo polovicu rashoda činili rashodi za socijalne naknade, podaci su Ministarstva financija iz njihova najnovijeg Statističkog izvješća.

Proračunski prihodi u siječnju iznosili su 5,93 milijarde kuna, što čini 6,86 posto ukupno planiranih proračunskih prihoda za ovu godinu.

Istodobno su ukupni rashodi bili 7,29 milijardi kuna i predstavljaju 8,3 posto od ukupno planiranih rashoda za 2005. godinu.

U strukturi rashoda, najveći udjel od 45,7 posto imali su rashodi za socijalne naknade, koji su ostvareni u iznosu od 3,33 milijarde kuna, od čega se najveći dio odnosi na socijalne naknade iz osiguranja za što je utrošeno 2,32 milijarde kuna, podaci su iz izvješća.

Najveći dio socijalnih naknada odnosi na isplatu mirovina - starosnih (966,2 milijuna kuna), invalidskih (352,1 milijun kuna) i obiteljskih (256 milijuna kuna).

Gotovo 29 posto ukupno utrošenih sredstava za socijalne naknade ili 959 milijuna kuna, odnosi se na naknade za invalidske i obiteljske mirovine, dodatak uz mirovinu od 100 kuna +6 posto te naknade za doplatak za djecu.

Zanimljivo je da su socijalne naknade za zaposlenike u siječnju izvršene u iznosu od 46,7 milijuna kuna, što je čak 23 posto iznosa planiranog za cijelu godinu.

Naknade zaposlenima, koje čine 25,7 posto ukupnih rashoda, u siječnju su ostvarene u iznosu 1,87 milijardi kuna, od čega se najveći dio, 84,6 posto, odnosi na plaće.

Promatra li se struktura prihoda, razvidno je da je od poreza ostvareno 3,33 milijarde kuna, od čega je najviše, 80,6 posto ili 2,68 milijardi kuna, ostvareno od poreza na dobra i usluge.

Iz Ministarstva financija navode da su prihodi od poreza na dohodak ostvareni na razini od 292,3 milijuna kuna, što predstavlja međugodišnji rast od 7,6 posto.

PDV-om je prikupljeno više od dvije milijarde kuna, što je 5,5 posto više u usporedbi s istim mjesece lani.

Socijalni doprinosi ostvareni su u iznosu od 2,48 milijardi kuna i bili su 9,1 posto veći nego u siječnju 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙