FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski PEN centar za nastavak prikazivanja "Zlikavaca"

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga PEN centraZvonko Maković predlaže upravi HTV-a da nastavi prikazivati crtanuseriju "Zlikavci", koju prate i cijene mnogi gledatelji, a ako onanekoga može povrijediti, njegovo je pravo, kako dodaje, da je negleda.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga PEN centra Zvonko Maković predlaže upravi HTV-a da nastavi prikazivati crtanu seriju "Zlikavci", koju prate i cijene mnogi gledatelji, a ako ona nekoga može povrijediti, njegovo je pravo, kako dodaje, da je ne gleda.

Katolička udruga Radio Marija početkom tjedna predala je Hrvatskoj radioteleviziji peticiju, koju je potpisalo više od četrdeset tisuća građana, a u kojoj se traži da se s programa skine crtana televizijska serija "Zlikavci" jer, kako se ističe, vrijeđa katoličke vjernike i njihove svetinje.

U izjavi za medije Hrvatski PEN centar ističe kako nikome ne želi osporiti pravo da prosvjeduje, no, dodaje, takav oblik prosvjedovanja smatra krajnje neuvjerljivim.

Smatramo da je riječ o zaista kvalitetno uređenoj televizijskoj seriji koja ima mnogobrojne poštovatelje, a pravo je svakoga da ne gleda tu emisiju ako se, gledajući je, osjeća povrijeđenim, navodi se u očitovanju o peticiji Hrvatskoga PEN centra, koje je potpisao predsjednik Zvonko Maković.

Smatra malo vjerojatnim da je u brojci od četrdesetak tisuća potpisnika peticije zaista toliko nezadovoljnih i povrijeđenih gledatelja emisijom "Zlikavci".

"Štoviše, način kako su se skupljali potpisi uvjerava nas da se iza prosvjeda kriju drugi razlozi", ističe se u priopćenju te dodaje kako Hrvatski PEN centar smatra da su duhovitost i ironija serije "Zlikavci" dio umjetničkih sloboda koje ne mogu povrijediti nikoga, pa ni pripadnike jedne vjerske zajednice.

"Katolička crkva ni po čemu ne bi smjela biti povlaštenom da bi ju se izuzelo iz komentara, pa bili oni izrečeni na duhovit i ironičan način kako to čine autori ove vrijedne serije", stoji u priopćenju Hrvatskoga PEN centra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙