FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska ne može utjecati na izbor lokacije za nuklearni otpad - tisak

LJUBLJANA, 4. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska ne može utjecati napostupak izbora lokacije za gradnju skladišta nisko isrednjeradioaktivnog otpada iz nuklearke Krško, navodi u srijeduljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na na izvore izslovenske državne agencije za radioaktivne otpatke (ARAO).
LJUBLJANA, 4. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska ne može utjecati na postupak izbora lokacije za gradnju skladišta nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz nuklearke Krško, navodi u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na na izvore iz slovenske državne agencije za radioaktivne otpatke (ARAO).

ARAO vodi postupak utvrđivanja lokacije za buduće skladište nuklearnog otpada na koji se javilo osam slovenskih općina, od kojih se polovica nalazi uz granicu s Hrvatskom.

List prenosi, pozivajući se na hrvatske medije, da je hrvatska ministrica za zaštitu okoliša, urbanizam i građevinarstvo Marina Matulović Dropulić najavila da Hrvatska neće dopustiti gradnju skladišta u Hrvatskoj ili u neposrednoj blizini granice, kao i neslužbene ocjene iz Ljubljane da se zapravo radi o vrućoj temi pred hrvatske lokalne izbore koja je navodno bez realne osnove.

Navodeći kako se hrvatska ministrica pozvala na europsku konvenciju o prekograničnom utjecaju na okoliš ustvrdivši da bi u skladu s tom konvencijom bilo potrebno napraviti istraživanje o utjecaju mogućeg skladišta za nuklearne otpatke u Sloveniji na krajeve u Hrvatskoj, list dodaje kako slovenska strana nije službeno komentirala takva mišljenja, ali da se čuje da je to samo tema za predizborno razdoblje.

Hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je kako neće dopustiti da se radioaktivni otpad skladišti na teritoriju Hrvatske niti u neposrednoj blizini hrvatske granice na području Slovenije. Prema Espoo konvenciji u slučajevima skladištenja radioaktivnog otpada treba biti provedena studija o prekograničnom utjecaju i Hrvatska će, ističe Ministarstvo, na tome inzistirati i u ovom slučaju. Ministarstvo podsjeća kako je zakonom o potvrđivanju Ugovora između vlada dviju zemalja, izglasanim 2002. u Hrvatskom saboru, određeno da Hrvatska preuzima na sebe brigu o zbrinjavanju 50 posto nuklearnog otpada iz NE Krško.

Prema riječima šefice sektora planiranja u ARAO-u Nadje Železnik, pozivanje na spomenutu konvenciju je pretjerivanje, jer prema iskustvima iz inozemstva odlagališta srednje i niskoradioaktivnog otpada nemaju negativnog ekološkog utjecaja na okoliš.

"Konvencija određuje da je potrebno ispitati utjecaje na okoliš koji se proširuje u susjedne države. ali takvog negativnog utjecaja u slučaju ovoga odlagališta nema", rekla je Železnik za ""Dnevnik".

Ona je istaknula da spomenuta konvencija govori o potrebi informiranja javnosti u susjednoj državi budući da je suglasnost sredine jedan od vrlo važnih faktora za njegovu gradnju, ali da se to, po njezinim riječima, u prvom redu odnosi na državu i lokalne zajednice u državi gdje će se skladište graditi.

Železnik tvrdi da različite države imaju različit pristup tumačenju konvencije. Prema međunarodnom projektu COWAM 2, u koji je uključena i Slovenija, a koji se bavi radioaktivnim otpacima, postoji preporuka da se u informiranje o odlagalištu uključe samo stanovnici države u kojoj se odlagalište gradi, jer stanovnici pograničnih područja druge države "imaju druge interese", tumači ona.

List podsjeća da je u općinama koje su se javile na natječaj slovenske agencije sve više nezadovoljstva, jer u nekima od njih stanovništvo ocjenjuje da su se lokalne vlasti odlučile prijaviti na natječaj agencije bez njihova znanja i privole, a boje se da bi im gradnja skladišta onemogućila druge, u prvom redu turističke, razvojne planove. U svrhu opoziva odluka općinskih tijela u više su općina osnovane tzv. građanske inicijative koje se protive gradnji skladišta, a u jednoj je općini smijenjen gradonačelnik.

S druge strane, ARAO ističe da svaka općina u svakom trenutku može istupiti iz natječaja, pri čemu joj neće biti potrebno vratiti sredstva koja su bila namijenjena za pilot-projekte informiranja javnosti. Prema ranijim najavama, ARAO bi do 20. svibnja trebala sastaviti "uži izbor" prema kojemu bi se u krugu potencijalnih lokacija za skladište našle tri općine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙