FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akupunktura liječi migrenu

CHICAGO, 4. svibnja 2005. (Hina) - Studija je pokazala da akupunktura,prava ili lažna, smanjuje učestalost migrena, iz zasad još nepoznatihrazloga, tvrde znanstvenici.
CHICAGO, 4. svibnja 2005. (Hina) - Studija je pokazala da akupunktura, prava ili lažna, smanjuje učestalost migrena, iz zasad još nepoznatih razloga, tvrde znanstvenici.

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Muenchenu potvrdili su zaključke drugih istraživanja prema kojima je akupunktura vrlo korisna u liječenju migrene, ali nisu objasnili zašto.

"Zaključci se moraju donositi pažljivo, ali na kraju su pacijenti - barem oni obuhvaćeni studijom - imali koristi od redovitog bockanja za koje su mislili da je akupunktura", rekao je Klaus Linde, liječnik i glavni autor studije.

Studija koju je ovoga tjedna objavio Journal of American Medical Association obuhvatila je 302 osobe koje pate od migrena, a koje su testirane 2002. i 2003. Neki su pacijenti podvrgnuti standardnoj akupunkturi, dok su drugi podvrgnuti sličnom tretmanu koji međutim nije prava akupunktura: igle nisu ubadane na pravim akupunkturnim točkama ni dovoljno duboko.

Treća skupina nije liječena, ali im je rečeno da su na listi čekanja.

U grupi koja je podvrgnuta pravoj akupunkturi glavobolje su smanjene kod 51 posto pacijenata, u grupi koja je dobivala lažnu akupunkturu poboljšanje je osjetilo 53 posto pacijenata, a među onima "na listi čekanja", bolje se osjećalo 15 posto ispitanika.

"Ne možemo biti sigurni u to je li djelovanje jedino i uglavnom psihološko, ali i to bi moglo biti jedno tumačenje", rekao je Linde.

"Ima, recimo, dokaza da očekivanje djeluje na percepciju bola i mnogi pacijenti u Njemačkoj imaju vrlo pozitivno mišljenje o akupunkturi", dodao je.

No stalno ubadanje iglica u kožu može utjecati na "pamćenje bola", rekao je pa bi mogla biti riječ o kombinaciji psihičkih i fizičkih faktora.

Studije pokazuju da od migrena pati približno 7 posto muškaraca i 18 posto žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙