FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravoslavni vjernici proslavili Uskrs

ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Pravoslavni vjernici danas slaveUskrs, po julijanskom kalendaru, a svečanu uskrsnu liturgiju u hramuPreobraženja Gospodinova u Zagrebu predvodio je mitopolitzagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, zajedno sasvećenicima Pravoslavne crkve u Zagrebu.
ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs, po julijanskom kalendaru, a svečanu uskrsnu liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu predvodio je mitopolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, zajedno sa svećenicima Pravoslavne crkve u Zagrebu.

Nakon svečane liturgije mitropolit Jovan čestitao je vjernicima današnji veliki blagdan, te je zahvalio na uskrsnim čestitkama predstavnicima Katoličke crkve i predstavnicima hrvatskih državnih vlasti.

Svake godine na ovaj veliki blagdan čita se poslanica patrijarha Pavla, poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC). Poslanicu je pročitao protojerejski namjesnik SPC-a Milenko Popović, istaknuvši da se u njoj ističe značenje i svetost Uskrsa u kojemu vjernici sagledavaju sav svoj život, radujući se uskrsloj radosti vječnoga života.

"Uskrsnućem Kristovim ukinuta je beskonačnost smrti, jer ako netko umire da bi poslije toga imao bolji život, onda to nije smrt, nego prijelaz iz smrti u život. Mi smo u Crkvi primili tu duboku istinu o vječnom životu, znali su svi kršćanski pravednici kroz sve vjekove do danas. Tu istinu znali su i živjeli i sveti mučenici jasenovački, kojima se molimo i kojih se posebno sjećamo ove godine, na 60. godišnjicu od proboja stradalnika iz zloglasnoga logora Jasenovca", navodi se u poslanici patrijarha Pavla.

U poslanici poglavar SPC-a, patrijarh Pavle, osvrnuo se i na vjernike na Kosovu i Metohiji, poželjevši da i njima zasja svjetlost Kristova uskrsnuća. Poručio im je da slave danas Boga mira, ljubavi i praštanja.

Patrijarh se osobito obratio mladima, poručivši im da na Kristu Bogočovjeku utemelje svoj život, jer će samo tako naći mir i radost života. Upozorio ih je da ne robuju "ubilačkim autoritetima, kakvi su droga i alkohol", te ih je pozvao da "slave pobjedu života nad smrću i da radost Uskrsa svjedoče svim ljudima i narodima kako krščanskim i nekrščanskim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙